Zabraňuje ateroskleróze a normalizuje krvný tlak! Kedysi sa jedlo každý deň, my ho považujeme za potravu pre vtákov…

Pšeno treba milovať nielen pre jeho výživovú hodnotu! Je to jedno z mála celozrnných obilnín, ktoré neobsahujú lepok a alkalizujú. Pozrime sa, prečo by sme ho mali jesť! Naši starí rodičia ho jedli každý deň.

Naši starí rodičia ho jedli každý deň, my ho považujeme za potravu pre vtákov, ale v Ázii a Afrike je stále základnou potravinou… a má to svoj dôvod! Fyziologické účinky týchto malých obilných guličiek sú úžasné vďaka množstvu minerálov, stopových prvkov a vitamínov, ktoré obsahujú.

Proso bolo hlavnou plodinou Číňanov viac ako 10 000 rokov pred zavedením ryže.

10 dkg prosa obsahuje celkovo 550 mg kyseliny kremičitej, zlúčeniny kremíka, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kostí, zvyšuje pružnosť a odolnosť našich spojivových tkanív. Okrem toho sú tieto obilniny bohaté na mnoho ďalších minerálov: železo, horčík, fosfor, draslík, zinok a mnohé ďalšie.

Priaznivé účinky:
  • – ľahko stráviteľná, jediná obilnina s alkalickým zložením.
  • – proso je prakticky bezlepkové, ale výrobky z prosa by mali ľudia s celiakiou konzumovať len vtedy, ak môžu zaručiť, že výrobky neboli nijakým spôsobom kontaminované lepkom!
  • – vďaka vysokému obsahu kremíka je pokožka svieža, hladká a vlasy žiarivo zdravé a silné.
  • – keďže kremík zvyšuje pružnosť tkanív, odporúča sa na pravidelnú konzumáciu ľuďom, ktorí trpia niektorým z nasledujúcich ochorení: oslabenie spojivového tkaniva, kŕčové žily, hemoroidy, poranenia platničiek, problémy s držaním tela, problémy s krvným zásobovaním, závraty, únava, ekzémy, artritída, poranenia kĺbov, artritída a alergické ťažkosti.
  • – kremík v kombinácii s fluoridom zabezpečuje zdravé zuby a silné nechty.
  • – má vysoký obsah vitamínov skupiny B a je mimoriadne prospešný pre nervový systém.
  • – vysoký obsah železa (6,8 mg železa v 10 dkg) ho robí účinným pri anémii spôsobenej nedostatkom železa
  • – vysoký obsah kyseliny kremičitej v prose zabraňuje ateroskleróze a obnovuje pružnosť poškodených ciev, čím zlepšuje prekrvenie a normalizuje vysoký krvný tlak. Kremík zároveň zastavuje ďalšie odvápňovanie ciev.
  • – v ľudovom liečiteľstve sa považuje aj za liek na oči a slezinu, ale známe sú aj jeho účinky na reguláciu hladiny cukru v krvi, posilnenie imunity a prevenciu rakoviny.

Ale nepreháňajte to!

Vyššie uvedené argumenty v prospech prosa pravdepodobne mnohých povzbudia ku konzumácii tejto celozrnnej obilniny, ale je dôležité zdôrazniť, že nadmerný príjem prosa je obzvlášť škodlivý pre pacientov s poruchami štítnej žľazy.

Ak máte problémy so štítnou žľazou, je dôležité kontrolovať a obmedziť príjem potravín obsahujúcich proso (ak si nie ste istí, opýtajte sa lekára, koľko prosa môžete zjesť).

Podeľte sa o tento článok aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*