Zabudnite na klasické koláče – hruškovo-mandľová roláda je novou hviezdou stola!

Ľahká mandľová sušienka, plnená voňavými hruškami a penovou náplňou – dokonalé spojenie jemných chutí a elegantnej formy.


Ingrediencie:
Na cesto:

  • 5 vaječných bielkov
  • 1 štipka soli
  • 50 g cukru
  • 5 žĺtkov
  • 100 g strúhaných mandlí

Hrušková náplň:

  • 50 g mandľových lupienkov
  • 2 lyžice hrozienok
  • 360 g nasekaného hruškového kompótu
  • 1 lyžička škorice
  • 2 kvapky mandľovej arómy

Plnka 2:

  • 200 g kyslej smotany
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 1 lyžica práškového cukru
  • 2 lyžičky stužovača šľahačky

Na posypanie:

  • 1 lyžica cukru
  • Kakaový prášok (voliteľné)

Príprava:

Ak máte radi ľahké osviežujúce dezerty, ktoré krásne vyzerajú a ešte lepšie voňajú, táto roláda je hitom. Sladké kompótové hrušky, škorica a náznak mandľovej arómy sa úžasne snúbia s penovou náplňou a jemným mandľovým cestom.

Je ideálny na slávnostné príležitosti, nedeľné obedy alebo keď jednoducho chcete niečo špeciálne.

Tip:
Keď piškótu vyberieme z rúry, ihneď ju preložíme na poprášenú kuchynskú utierku a opatrne zvinieme – takto si udrží dokonalý tvar bez popraskania.

  1. Vypracujeme cesto: Rúru zapneme na 170°C (s ventilátorom). Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, potom postupne pridávame cukor a šľaháme, kým nevzniknú tuhé šľahačky.
  2. Po jednom vmiešame žĺtky a potom opatrne pridáme mleté ​​mandle. Jemne premiešajte, aby zostala vzdušná. Zmes rovnomerne rozložte na panvicu a zarovnajte.
  3. Pečieme 10–15 minút. Upečenú sušienku vyberieme, ihneď preložíme na čistú utierku posypanú cukrom a opatrne zvinieme (spolu s papierom). Necháme vychladnúť.
  4. Pripravte hruškovú plnku: Zmiešajte nakrájané hrušky, škoricu, mandľovú arómu, hrozienka a mandľové lupienky. Necháme prepojiť chute asi 10 minút.
  5. Pripravíme plnku 2: Smotanu a šľahačku vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a stužovačom, kým nemáme pevnú, ale svetlú plnku. Nechajte v chladničke, kým nenaplníte rolku.
  6. Skladanie: Vychladnutú sušienku rozvaľkáme a opatrne stiahneme papier na pečenie. Prikryjeme plnkou, potom rovnomerne rozotrieme hruškovú plnku.
  7. Roládu opatrne zvinieme a dáme ešte na 1-2 hodiny do chladničky stuhnúť. Pred podávaním posypeme na vrch rolky kakaový prášok alebo ešte trochu práškového cukru.

Prajeme dobrú chuť a nezabudnite tento super recept zdieľať aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*