Zákusok kavalier – kokos, džem, čokoláda, 40 minút v rúre a máte hotovo!

  • Vynikajúci zákusok s kokosom a marmeládou. Krásne vyzerá a chutí ešte lepšie.
Potrebujeme cesto:
  • 600 g múka polohrubá
  • 250 g maslo
  • 100 ml mlieko
  • 20 g droždia čerstvé
  • 50 g cukor kryštál
  • 2 ks vajcia
  • štipka soľ
Náplň:
  • strúhaný kokos
  • 200 g marmeláda
Ostatné:
  • poleva čokoládová (tmavá a biela čokoláda)
Postup:
  • Najprv pripravíme cesto. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie – pripravíme kvások.
  • Na dosku preosejeme múku, urobíme v nej jamku, pridáme nastrúhané maslo (z chladničky) pridáme vajcia, štipku soli a prilievame kvások. Spracujeme cesto a necháme ho asi pol hodiny podkysnúť zakryté miskou.
  • Vezmeme si veľký plech a zmeriame vnútorné okraje (tu bol použitý plech s rozmermi 38 × 38). Pripravíme si papier na pečenie a pravítkom naznačíme štvorec alebo obdĺžnik tak, aby bol na každej strane menší asi o 4 cm.
  • Takto pripravíme tri papiere a všetky tri cestá na papieroch rozvaľkáme. Čo prečnieva, odrežeme a doplníme tam, kde chýba. Valčekom sa všetko urovná.

  • Na plech položíme jeden papier s cestom, natrieme lekvárom alebo domácim džemom. Netreba veľa, stačí jemná vrstva. Na džem nasypeme polovicu kokos. Rozvrstvíme rovnomerne po celej ploche až ku krajom.
  • Vezmeme druhý papier, na ktorom je cesto, otočíme ho naopak a cestom dole položíme na kokos. Papier z cesta stiahneme preč a dlaňami jemne cesto pritlačíme. Papier odložíme na ďalšie použitie, pretože poslúžil iba ako pomôcka na uľahčenie prenosu cesta.
  • Toto druhé cesto tiež potrieme marmeládou. Posypeme zvyškom kokosu.
  • Tretie cesto položíme na kokos rovnakým spôsobom, ako vyššie. Dlaňami znova zľahka pritlačíme a plech zakryjeme čistou utierkou. Necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť. Poprepichujeme vidličkou alebo malým nožíkom na viacerých miestach.
  • Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút, kým nezozlátne. Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť a polejeme polevou. Na tmavú polevu urobíme ešte vzory z rozpustenej bielej čokolády.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*