- Vynikajúci zákusok s kokosom a marmeládou. Krásne vyzerá a chutí ešte lepšie.
Potrebujeme cesto:
- 600 g múka polohrubá
- 250 g maslo
- 100 ml mlieko
- 20 g droždia čerstvé
- 50 g cukor kryštál
- 2 ks vajcia
- štipka soľ
Náplň:
- strúhaný kokos
- 200 g marmeláda
Ostatné:
- poleva čokoládová (tmavá a biela čokoláda)
Postup:
- Najprv pripravíme cesto. Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie – pripravíme kvások.
- Na dosku preosejeme múku, urobíme v nej jamku, pridáme nastrúhané maslo (z chladničky) pridáme vajcia, štipku soli a prilievame kvások. Spracujeme cesto a necháme ho asi pol hodiny podkysnúť zakryté miskou.
- Vezmeme si veľký plech a zmeriame vnútorné okraje (tu bol použitý plech s rozmermi 38 × 38). Pripravíme si papier na pečenie a pravítkom naznačíme štvorec alebo obdĺžnik tak, aby bol na každej strane menší asi o 4 cm.
- Takto pripravíme tri papiere a všetky tri cestá na papieroch rozvaľkáme. Čo prečnieva, odrežeme a doplníme tam, kde chýba. Valčekom sa všetko urovná.
- Na plech položíme jeden papier s cestom, natrieme lekvárom alebo domácim džemom. Netreba veľa, stačí jemná vrstva. Na džem nasypeme polovicu kokos. Rozvrstvíme rovnomerne po celej ploche až ku krajom.
- Vezmeme druhý papier, na ktorom je cesto, otočíme ho naopak a cestom dole položíme na kokos. Papier z cesta stiahneme preč a dlaňami jemne cesto pritlačíme. Papier odložíme na ďalšie použitie, pretože poslúžil iba ako pomôcka na uľahčenie prenosu cesta.
- Toto druhé cesto tiež potrieme marmeládou. Posypeme zvyškom kokosu.
- Tretie cesto položíme na kokos rovnakým spôsobom, ako vyššie. Dlaňami znova zľahka pritlačíme a plech zakryjeme čistou utierkou. Necháme ešte asi pol hodinu podkysnúť. Poprepichujeme vidličkou alebo malým nožíkom na viacerých miestach.
- Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút, kým nezozlátne. Upečený koláč necháme poriadne vychladnúť a polejeme polevou. Na tmavú polevu urobíme ešte vzory z rozpustenej bielej čokolády.
Leave a Reply