10 potravín, ktoré by ste mali jesť na liečbu a prevenciu príznakov Alzheimerovej choroby…

Alzheimerova choroba je forma demencie, ktorá postihuje mnoho starších ľudí na celom svete. Podľa americkej Alzheimerovej asociácie “Alzheimerova choroba je forma demencie, ktorá spôsobuje problémy s pamäťou, myslením a správaním.” Je najčastejšou formou demencie, ktorá predstavuje približne 60 až 80 % všetkých prípadov demencie. Mnohí ľudia sa domnievajú, že demencia je normálnou súčasťou starnutia, ale v skutočnosti to tak nie je.

Hoci Alzheimerova choroba nie je bežnou súčasťou starnutia, častejšie sa vyskytuje u ľudí vo veku 65 rokov a starších. Časom sa príznaky ochorenia zhoršujú. Bohužiaľ, túto chorobu v súčasnosti nie je možné vyliečiť, ale to neznamená, že neexistuje účinná liečba na boj proti jej príznakom. Hoci tieto liečebné postupy nedokážu zastaviť progresiu ochorenia, môžu spomaliť príznaky a zlepšiť kvalitu života chorého. Jednou z foriem liečby je zmena stravovania – existujú potraviny, ktoré dokážu bojovať proti príznakom Alzheimerovej choroby!

#1 Mocha

Ak každé ráno začínate kávou, možno by ste mali prejsť na mokka kávu. Prečo? Zistilo sa, že resveratrol, prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v tmavej čokoláde, spomaľuje úbytok kognitívnych funkcií pri Alzheimerovej chorobe. Denník Daily Mail uvádza, že resveratrol môže znížiť schopnosť škodlivých imunitných molekúl ovplyvňovať mozgové tkanivo.

Nevyberajte si však len tak hocijaký mok. Uistite sa, že je vyrobená z tmavej čokolády. Takto si ráno prebudíte pamäť. Okrem toho kofeín a antioxidanty v káve a čokoláde môžu zabrániť zhoršeniu pamäti, vysvetľuje Alzheimer’s.net.

#2 Fazuľa

CBS News uvádza, že jednou z najlepších potravín proti Alzheimerovej chorobe je fazuľa. Fazuľa má vysoký obsah vlákniny a bielkovín, ale málo kalórií a tukov, čo z nej robí superpotravinu. Vedúca výskumníčka Martha Claire Morrisová, PhD, pre CBS News uviedla, že ľudia musia jesť fazuľu trikrát týždenne, aby znížili riziko Alzheimerovej choroby.

#3 Olivový olej

Extra panenský olivový olej je skvelý produkt, ale je to aj skvelá potravina, pokiaľ ide o prevenciu Alzheimerovej choroby. Podľa Alzheimer’s.net olivový olej obsahuje látku nazývanú oleokantal. Oleokantal zvyšuje produkciu enzýmov a proteínov, ktoré rozkladajú plaky spojené s ochorením.

#4 Červené víno

Resveratrol, chemická látka obsiahnutá v tmavej čokoláde, sa nachádza aj v červenom víne, vysvetľuje Daily Mail. Keďže Alzheimerova choroba spôsobuje zápal, ktorý ničí mozog, resveratrol je dôležitý, pretože znižuje zápal, a tým znižuje kognitívne straty.

#5 Zelená listová zelenina

Tmavozelená listová zelenina je dôležitou súčasťou každej stravy, pretože je plná živín. Táto zelenina je obzvlášť prospešná, ak sa konzumuje s rôznymi inými druhmi zeleniny. Podľa CBS News by ste mali zjesť aspoň dve porcie týždenne, ale maximálny prínos pre váš mozog bude mať konzumácia šiestich a viac porcií týždenne.

#6 Čučoriedky

Čučoriedky sú skutočne superpotravinou, ktorá sa odporúča vo väčšine zdravých diét. Podľa doktora Morrisa sú bobule vo všeobecnosti jednou z najsilnejších potravín, pokiaľ ide o ochranu mozgu, preto by ich ľudia mali konzumovať dvakrát týždenne. Bobule a iné ovocie s tmavou šupkou (napríklad slivky) sú veľmi bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú celkovému zdraviu mozgu.

#7 Celozrnné výrobky

Hoci sa mnohí ľudia domnievajú, že zdravá strava neobsahuje sacharidy, nie je to tak. Jednou z najzdravších potravín sú celozrnné výrobky. Výskumníci pre CBS News uviedli, že každý by mal denne zjesť aspoň tri porcie celozrnných obilnín.

#8 Kokosový olej

Kokosový olej, ktorý si v poslednom čase získal veľkú popularitu, je známy svojimi zdravotnými účinkami. Podľa Alzheimer’s.net je najlepším typom kokosového oleja za studena lisovaný panenský kokosový olej. Tento typ oleja je zdravý pre srdce a neobsahuje transmastné kyseliny a cholesterol. Okrem toho je známe, že kokosový olej zvyšuje hladinu HDL (dobrého cholesterolu), podporuje funkciu štítnej žľazy a pôsobí ako antibiotikum a antioxidant.

#9 Mastné ryby

Mastné ryby sú známe svojimi zdraviu prospešnými účinkami vďaka omega-3 mastným kyselinám, ktoré obsahujú. Alzheimer’s.net odporúča ryby ako losos, sardinky, tuniak a makrela. CBS News odporúča konzumovať ryby raz týždenne, aby ste získali výhody omega-3 mastných kyselín.

#10 Oriešky

Mnohé orechy, podobne ako ryby, majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Podľa CBS News sú orechy vhodným občerstvením pre zdravie mozgu, pretože sú bohaté na vlákninu, antioxidanty a zdravé tuky. Niektoré štúdie zistili, že orechy môžu znížiť riziko srdcových ochorení a znížiť hladinu zlého cholesterolu. Ak milujete orechy, je to skvelé, pretože by ste ich mali jesť päťkrát týždenne!

Zdieľajte tieto informácie aj s ostatnými. Niekomu môžu skutočne pomôcť.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*