3 základné tajomstvá plnenej kapusty, ktoré mnohé ženy v domácnosti nepoznajú!

  • Ako však pripraviť dokonalú plnenú kapustu? Aký je najlepší recept na plnenú kapustu – keď je ich toľko, koľko je domácností…

Práve s tým vám chcem pomôcť. Prezradím vám 3 tajomstvá naozaj dobrej plnenej kapusty. Sľubujem, že ak pripravíte plnenú kapustu tak, ako vám to ukážem v tomto recepte, budete mať úspech u rodiny aj priateľov!

Tento recept vystačí na 8 veľkých plnených kapustových listov.
Prísady na plnenú kapustu
Prvé tajomstvo skutočne dobrej plnenej kapusty je v prísadách.

Ak teda chcete dokonalú plnenú kapustu, použite kvalitné údené mäso, slaninu a klobásu – verte mi, výsledok bude stáť za to! Ja pripravujem tradičnú verziu s údeným mäsom a nakladanou kapustou. Existujú však aj iné verzie plnenej kapusty.

Toto je recept, ktorý mojim hosťom najviac chutí a ak ho varím na špeciálnu príležitosť, nič nevynechám.

Ingrediencie:
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 8 listov kyslej kapusty alebo sladkej kapusty (vonkajšie veľké listy)
  • 80 dkg mletého bravčového mäsa (stehno alebo pliecko)
  • 1 dl ryže (ak nemáte odmerku: cca 1/3 šálky)
  • 20 dkg surového údeného mäsa (napr. rebierka)
  • 10 dkg údenej slaniny
  • 10 dkg údenej paprikovej klobásy
  • 1 vajce
  • 1 hlava cibule
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1 štipľavú červenú papriku
  • 2 lyžičky. sladká paprika
  • 2 dl kyslej smotany
  • Korenie: soľ, korenie, petržlen alebo kôpor

Postup:
  • Druhé tajomstvo prípravy dokonalej plnenej kapusty spočíva v príprave. Stačí, ak si deň predtým nájdete trochu času a nebudete ľutovať!
  1. Údené mäso namočte noc predtým. Na druhý deň ho napoly uvarte a nechajte vychladnúť v šťave.
  2. Ak ju pripravujete z listov sladkej kapusty, uvarte ich, aby listy zmäkli a dali sa zabaliť (je to jednoduchšie, ak si kúpite nakladané listy, ale o niečo drahšie). Ak je kapusta veľmi kyslá, trochu ju umyte.
  3. Ryžu uvarte v pare – potrebujete dvakrát viac vody.
  4. Polovicu slaniny nakrájajte na tenké plátky, klobásu a údené mäso na väčšie kúsky. Druhú polovicu slaniny nakrájajte na kocky.
  5. Cibuľu nakrájajte nadrobno a strúčiky šalotky rozdrvte.
  6. Mleté mäso vložte do misy. Kocky slaniny trochu rozmrazte, na jej tuku orestujte nakrájanú cibuľu a všetko to pridajte k mäsu.
    Pridajte dusenú ryžu (to je jeden z dôvodov, prečo je druhým tajomstvom dokonalej plnenej kapusty správna príprava, pretože ak ryžu vopred dusíte, nebude tvrdá), soľ a korenie a pridajte polovicu červenej papriky.
  7. Celú plnku premiešajte, uprostred urobte jamku a vmiešajte do nej vajce. Ešte raz premiešame, ručne vymiesime a rozdelíme na 8 porcií pre 8 plnených kapustných kúskov.
  8. Do dlane jednej ruky vložte kapustný list, do ktorého vložte jednu časť náplne. Kapustné listy zabalte, dva okraje preložte a zrolujte. Ak chcete pripraviť plnenú kapustu, najprv dajte na dno veľkej zapekacej misy polovicu kyslej kapusty. Navrch dáte plnku (t. j. obalenú kapustu) a zároveň do nej pridajte kúsky klobásy a údeného mäsa. Nakoniec všetko prikryte druhou polovicou kapusty.
  9. Na vrch dajte ďalšie korenie, aby bola plnená kapusta ešte výnimočnejšia. Pridajte bobkový list a feferónku (nepovinné, ak ju nemáte radi), na vrch položte plátky slaniny a posypte druhou polovicou červenej papriky.
  10. Na jednej strane prilejte šťavu z údeného mäsa (najprv ochutnajte, ak je príliš slaná, zrieďte ju). Plnená kapusta je pripravená na varenie. Všetko prikryte a dajte variť. Ak sa šťava vyparí, pridajte vodu, aby ste ju nahradili.
A to je tretie tajomstvo prípravy skutočne chutnej plnenej kapusty.

Je dôležité, aby v hrnci na konci nezostalo príliš veľa šťavy. Plnená kapusta je naozaj dobrá, keď na konci varenia nezostane veľa šťavy. Keď je mäso mäkké a slanina sa roztopí, pokrm je hotový.

Podávanie plnenej kapusty:
  1. Kapustu vyberieme na veľký tanier, na ňu položíme plnené kúsky, údené mäso a klobásu, ozdobíme kyslou smotanou a petržlenovou vňaťou (alebo kôprom). Môžete tiež vziať viac slaniny, nakrájať 8 plátkov a opiecť. Tieto slaninové “kohútie steaky” budú vyzerať skvele na plnenej kapuste. Zakysanú smotanu môžete pridať samostatne. Nezabudnite, že niektorí ľudia môžu plnenú kapustu jesť len s chlebom.
Uskladnenie plnenej kapusty:

Plnená kapusta sa dobre skladuje v chladničke niekoľko dní alebo aj týždeň. Dávajte pozor, aby ste ho neodkladali spolu s kyslou smotanou, pretože sa ľahšie kazí.

Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj s ostatnými na Facebooku.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *