5 každodenných bielych “jedov”, ktoré vážne poškodzujú organizmus!

Začnime rýchlym zoznamom 5 “bielych jedov”: ryža, rafinovaná soľ, pasterizované kravské mlieko, kryštálový cukor a biela múka.
Povieme vám, prečo môžu poškodiť vaše zdravie, ak ich konzumujete často a vo veľkom množstve.

1. Pasterizované kravské mlieko

Mlieko sa pasterizuje, pretože dlhšie vydrží, ale tepelnou úpravou sa ničia vitamíny, ako sú vitamíny A, C, B6 a B12, ako aj enzýmy a prospešné baktérie, napríklad Lactobacillus acidophilus.

Okrem toho môžu tieto mlieka obsahovať rôzne hormóny a antibiotiká a pri pasterizácii sa stráca 20 % obsahu jódu v mlieku.

2. Rafinovaná ryža

Počas procesu rafinácie sa z ryžových zŕn odstráni vonkajšia šupka a zostanú len ryžové zrná obsahujúce iba škrob, ktorý zvyšuje glykemický index vášho tela, čo prispieva k vzniku cukrovky.

3. Rafinovaná biela múka

Rafinovaná biela múka obsahuje len veľmi málo živín, väčšinou je celý výrobok len veľkým škrobovým práškom, ktorý môže dokonca obsahovať chemické prísady, ako napríklad aloxan, ktorý spôsobuje cukrovku u pokusných myší.

Biela múka už neobsahuje obilné šupky a klíčky a pri mletí z nej zostáva škrob a bielkoviny. Pri konzumácii zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo vedie k obezite a chorobám. Namiesto bielej múky jedzte celozrnnú múku.

4. Rafinovaný kryštálový cukor

Sladidlo z cukrovej repy počas spracovania zničí 90 % prospešných živín a pridaním chemikálií, umelých sladidiel a síranu vápenatého, ktorý podporuje bielenie, vzniká sladký, ale pri veľkej konzumácii škodlivý potravinový výrobok.

Rafinovaný cukor neposkytuje telu žiadne živiny, naopak, spôsobuje zubný kaz, je veľmi kyslý a v dôsledku toho telo odčerpáva vápnik z kostí, čo vedie k osteoporóze.

Dlhodobá konzumácia veľkého množstva spôsobuje cukrovku, znižuje aktivitu imunitného systému, spôsobuje kožné ochorenia a plesňové infekcie. Rafinovaný cukor neobsahuje žiadne bielkoviny, vitamíny, minerály, enzýmy, mikroprvky, vlákninu ani tuk a má nulovú výživovú hodnotu.

Má jednu dobrú vlastnosť, ak sa to tak dá nazvať: dodáva vám energiu.

5. Rafinovaná soľ

Ide väčšinou o jemne mletý chlorid sodný, ktorý vo veľkých množstvách môže spôsobiť kardiovaskulárne ochorenia. Snažte sa používať menej rafinovanú kuchynskú soľ s obsahom jódu, ktorá neobsahuje fluorid.

Ak rafinovaná soľ obsahuje vysoké množstvo fluoridu, môže pri dlhodobej konzumácii spôsobiť vysoký krvný tlak.

Ak bol pre Vás tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*