Jedla uhorky trikrát denne a na piaty deň sa stala zaujímavá vec!

Uhorky patria do čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae). Majú vysoký obsah vody, ale nízky obsah sacharidov a kalórií a neobsahujú takmer žiadny tuk. Už v staroveku sa používal na výživové a liečebné účely a už dlho je súčasťou stredomorskej stravy.

V tomto článku by sme sa s vami radi podelili o zdravotné výhody uhoriek a tipy, ako ich konzumovať a používať.

Výživová hodnota uhoriek

Uhorky sú bohaté na vitamíny C a B, ktoré posilňujú imunitu. Obsahuje tiež horčík, draslík, tiamín, riboflavín, niacín a kremík, preto sa používa ako zložka v kozmetike. Jedna šálka uhorky poskytuje približne 11 % dennej dávky vitamínu K.

Obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Hydratácia

Ak máte problém vypiť 8 pohárov vody denne, existujú aj iné riešenia. Keďže uhorky obsahujú až 97 % vody, dokážu vás hydratovať a udržiavať svieže. Jemné potieranie pokožky pomôže zmierniť popáleniny.

Odstraňovanie toxínov

Pitie veľkého množstva vody s uhorkou pomáha odstraňovať nahromadené toxíny z tela, okrem toho pravidelná konzumácia môže tiež pomôcť pri prevencii a odstraňovaní obličkových kameňov.

Zdravie kostí

Obsah vitamínu K v uhorkách sa spája so zdravými kosťami, vďaka čomu sú menej náchylné na zlomeniny. Vitamín K podporuje zabudovanie vápnika do kostí, pretože v spolupráci s vitamínom D pomáha zabudovaniu bielkovín, ktoré sú potrebné na viazanie minerálov.

Zlepšený zrak

Často vidíme fotografie ľudí, ktorí odpočívajú s krúžkami uhoriek na očiach, aby sa znížili opuchy okolo očí a tmavé kruhy pod očami. Okrem toho konzumácia uhoriek pomáha normalizovať krvný tlak, čo podporuje zdravie očí.

Boj proti rakovine

Ako člen čeľade tekvicovitých (Cucurbitaceae) obsahuje účinné látky a živiny, ktoré môžu pomôcť zabrániť vzniku a množeniu rakovinových buniek.

Laboratórny výskum ukázal, že kukurbitacíny, ktoré obsahujú, vykazujú sľubné výsledky pri použití na rakovinové bunky, ale sú potrebné ďalšie štúdie.

Zlepšuje kardiovaskulárne zdravie

Je dôležité konzumovať čo najviac vlákniny, aby sa zabránilo hromadeniu cholesterolu v zapálených cievach, čo môže pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Uhorky sú tiež dobrým zdrojom draslíka a vitamínu K, ktoré sú tiež dôležité pre zdravie srdca. Cucurbitacín môže tiež pomôcť predchádzať ateroskleróze.

Prevencia cukrovky

Uhorky majú extrémne nízky GI (glykemický index), čo znamená, že telu dodávajú dôležité živiny bez výrazného zvýšenia hladiny cukru v krvi. Pravidelná konzumácia má dlhodobo priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a tvorbu inzulínu.

Osviežuje dych

Keďže obsahuje najmä vodu, je veľmi osviežujúci pre ústa a môže dokonca účinne pôsobiť proti niektorým baktériám spôsobujúcim zápach z úst. Ak chcete naplno využiť výhody uhoriek, jedzte ich pravidelne so šalátmi, smoothies, ovocím alebo aj vylisované.

Dobrú chuť, pevné zdravie a ak bol článok pre Vás užitočný, nezabudnite sa oň podeliť aj s ostatnými.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*