5 potravín, ktoré sa považujú za zdravé, ale v skutočnosti nie sú!

Ak ste vyrastali v presvedčení, že miska cereálií, celozrnný toast natretý margarínom a pomarančový džús je najlepší spôsob, ako začať deň, tento článok sa týka práve vás.

Keď vaše zdravie pokulháva, je dosť pravdepodobné, že vaše problémy nie sú spôsobené apatiou alebo nedostatkom pevnej vôle. Je to skôr preto, že ste zmätení z toho, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie.

Mnohé potraviny označované za “zdravé” sú v skutočnosti pravým opakom.

Príčinou tejto mylnej predstavy sú masívne reklamné kampane veľkých korporácií, ktoré tieto potraviny vyrábajú. Pozrime sa teda na tieto obľúbené potraviny trochu bližšie. Začnime najobľúbenejším nápojom detí a dospelých: ovocnými šťavami.

1. Ovocné šťavy

Napriek všeobecnému povedomiu o výhodách ovocných štiav majú tieto šťavy niekoľko problémov, ktoré z nich robia ďaleko od zdravých potravín.

Na ilustráciu si zoberme takýto pomarančový džús (ale platí to aj pre iné). Väčšina komerčne predávaných pomarančových džúsov je vysoko spracovaná na tekutiny, ktoré majú veľmi malú výživovú hodnotu.

Pasterizácia ničí vitamíny a enzýmy na začiatku spracovania. Potom sa šťava skladuje v obrovských sudoch, aby jej bolo dostatok počas celého roka. Aby sa zabránilo jeho znehodnoteniu (oxidácii), odoberie sa z neho všetok kyslík.

Tým sa zničia všetky prírodné látky, ktoré dodávajú pomarančom ich typickú chuť. Preto niektoré spoločnosti pridávajú umelé príchute. Ide v podstate o chemické parfumy, z ktorých sa bežne používa napríklad butyrát.

Ak je minimálna trvanlivosť dlhšia ako 60 dní, viete, že držíte práve takúto vysoko rafinovanú šťavu.

Ovocné šťavy sú ešte horšie. Obsahujú vysoké množstvo prevažne fruktózového sirupu a množstvo umelých prísad. Mnohé komerčne predávané ovocné nápoje sú dokonca kontaminované plesňami a poškodeným ovocím.

Okrem toho je ovocná šťava oveľa horšia ako celé ovocie. Platí to najmä vtedy, keď nie je čerstvo vylisovaný, ale uchovávaný vo veľkých nádobách.

V nich sa z pektínu uvoľňuje metanol, ktorý vážne ohrozuje vaše zdravie. Aj čerstvo vylisovaná šťava má veľmi vysoký obsah cukru, ktorý sa oddeľuje od vlákniny, a preto je jej účinok na organizmus horší.

Jeden 2,5 dcl pohár džúsu obsahuje približne 8 čajových lyžičiek cukru. Pre porovnanie, bežná limonáda má 10, čo je len o niečo viac.

Veľké množstvo cukru zvyšuje riziko týchto ochorení:

  • dna
  • vysoký krvný tlak
  • kardiovaskulárne ochorenia
  • ochorenie obličiek
  • iné závažné ochorenia

V mnohých komerčne predávaných džúsoch sa zistilo vysoké množstvo arzénu. Konzumácia celého ovocia napriek vysokému obsahu cukru spôsobuje menej problémov, pretože cukor je viazaný na vlákninu a antioxidanty.

Konzumácia celého ovocia s mierou je preto lepšou voľbou. Ak už chcete džús, pripravte si ho sami a uprednostnite zeleninový džús pred ovocným.

2. Celozrnná pšenica a iné obilniny

Napriek všeobecnému presvedčeniu o celozrnných obilninách existuje v súčasnosti dostatok vedeckých dôkazov, že spôsobujú viac škody ako úžitku.

Obilniny obsahujú antinutrienty, napríklad lektín, ktorý môže poškodiť črevá. Najviac antinutričných látok obsahuje vláknitá časť zrna – otruby. Tieto látky môžu spôsobiť zápal a nepriechodnosť, tzv. “deravé” črevo.

Pšenica a iné obilniny obsahujúce lepok sú z nich najhoršie. Aglutiníny z pšeničných klíčkov sú zápalové, imunotoxické, kardiotoxické a neurotoxické. Môžu dokonca prechádzať cez hematoencefalickú bariéru a zasahovať do nervovej signalizácie.

Neznášanlivosť lepku sa považuje za príčinu mnohých chronických duševných ochorení, ako sú:

  • depresia
  • Hyperaktivita
  • Schizofrénia
  • Alzheimerova choroba

Mnohí ľudia trpia neznášanlivosťou lepku, ale ani nevedia, že trpia touto chorobou, čo tento problém ešte zhoršuje. Je dôležité si uvedomiť, že všetky druhy obilnín prispievajú k inzulínovej a leptínovej rezistencii.

To sú základné príčiny väčšiny chronických ochorení, ak nie všetkých, vrátane cukrovky a rakoviny.

Nenechajte sa tiež oklamať tým, že výrobky označené ako “bezlepkové” alebo “bez cukru” sú pre vás dobré. Mnohé z nich obsahujú iné obilniny, ktoré sú tiež vysoko spracované, takže nie sú výživnejšie ako balenie zemiakových lupienkov.

Okrem toho často obsahujú ďalšie prídavné látky, ktoré majú zvýšiť vašu chuť na tieto potraviny.

3. Agávový sirup

Produkty z agáve zapĺňajú regály v obchodoch, akoby ste ňou chceli zaliať všetko. Väčšina agávových sirupov nie je nič iné ako superkondenzovaná fruktóza, z ktorej boli odstránené všetky živiny.

Sirup z agáve už takmer v ničom neodzrkadľuje pôvodnú rastlinu, po ktorej je pomenovaný. V závislosti od spôsobu spracovania obsahuje 55 až 90 fruktózy.

Kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy tiež obsahuje približne 55 % fruktózy, takže ani v najlepšom prípade nemá agávový sirup oproti nemu žiadnu výhodu.

4. Nektáre

Podobne ako sirupy ani nektáre na tom nie sú oveľa lepšie, pokiaľ ide o ich zdravotné účinky. Obsahujú tiež vysoký podiel prevažne fruktózy. Existujú dôkazy, že fruktóza je pri konzumácii vysokého množstva jedným z najškodlivejších druhov cukrov.

Fruktóza zvyšuje produkciu kyseliny močovej, ktorá je priamo zodpovedná za:

  • vysoký krvný tlak
  • inzulínová rezistencia
  • ochorenie obličiek
  • ochorenie pečene

Oveľa vhodnejšie sladidlá sú napríklad stévia (bylina) a v malom množstve surový organický med. Med je tiež koncentrovaná forma cukru, ale na rozdiel od ostatných ponúka aj niektoré zdravotné výhody.

5. Nápoje pre športovcov

Pre väčšinu priemerných športovcov sú športové nápoje nielen plytvaním peniazmi, ale môžu byť aj zdraviu škodlivé. Tieto nápoje sú plné zložiek, ktoré určite nechcete, ako napríklad kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy, sodík, umelé farbivá a arómy.

Len menej ako 1 % tých, ktorí pijú športové nápoje, z nich má dokonca nejaký úžitok.

Športové nápoje sú o 30 % agresívnejšie pre zuby ako obyčajná voda. Čistenie zubov v tomto prípade nepomôže, pretože kyselina citrónová v nich obsiahnutá zmäkčuje zubnú sklovinu do takej miery, že sa pri čistení môže ľahko poškodiť.

Pre športovcov je oveľa lepšou alternatívou napríklad kokosová voda.

Obsahuje mnoho prospešných látok, ako napríklad:

  • prírodné elektrolyty
  • stopové prvky
Zdieľajte tento článok aj s ostatnými!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*