V starých dobrých časoch sme vedeli, že potraviny, ktoré kupujeme, nás nezabijú. Ich pestovanie bolo úplne iné ako dnes. Zmeny, ktoré sa vykonali, boli v zásade zamerané na to, aby boli potraviny dostupnejšie pre všetkých.
To však predstavuje riziko pre náš jedálniček, pretože potraviny, ktoré sme v minulosti bez problémov konzumovali, môžu byť dnes úplne iné. Výsledkom je, že v supermarketoch alebo obchodoch s potravinami máme veľa “zabijakov” nášho tela.
- 1. Údené mäso
Zrejmý dôvod, prečo je údené mäso pre naše telo nezdravé, súvisí s tým, že absorbuje dym vo forme dechtu, rovnakého karcinogénu, ktorý spôsobuje smrť fajčiarov. Tento typ potravín výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a rakoviny žalúdka.
Výskyt rakoviny žalúdka je oveľa vyšší v krajinách, ako je Japonsko, kde tradičná strava zahŕňa mnoho druhov potravín, ktoré sú veľmi solené alebo údené.
- 2. Spracovaná biela múka
O tom, že biela múka je preukázateľne nezdravá, máme predstavu takmer všetci, pretože odborníci na výživu a lekári nás vyzývajú, aby sme jedli celozrnnú múku. Jedným z dôvodov je, že proces prirodzeného bielenia obilia je dnes pre mlyny príliš pomalý, ale riešenie možno poskytnúť postrekom plynným chlórom, ktorý rýchlo dosiahne sýto biely vzhľad.
Chlór však zďaleka nie je zdravý. Biela múka má tiež veľmi vysoký glykemický index, ktorý rýchlo zvyšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi, čo môže byť priamou príčinou cukrovky, a okrem toho sa predpokladá, že priamo “vyživuje” rakovinové bunky.
- 3. Umelé sladidlá
Dôvodom, prečo si umelé sladidlá získali takú popularitu, je skutočnosť, že ľudia sa buď snažia vyhnúť cukru, alebo sú diabetici a potrebujú užívať náhrady cukru.
Problémom je, že sa uskutočnili štúdie, ktoré ukázali, že umelé sladidlá nielenže nepomáhajú pri chudnutí, ale môžu mať diametrálne odlišný účinok. Umelé sladidlá tiež potláčajú schopnosť tela sledovať dennú spotrebu kalórií a vyvolávajú v tele chuť na niečo ešte sladšie.
- 4. Konzervované paradajky
Konzervované paradajky vo všeobecnosti škodia. Podšívka takmer všetkých plechoviek je vyrobená z chemickej látky nazývanej bisfenol-A alebo BPA. Táto chemikália je pre človeka nezlučiteľná a môže viesť k mnohým vážnym zdravotným problémom v neskoršom veku.
Dôvodom, prečo sú pod paľbou kritiky najmä konzervované paradajky, je skutočnosť, že majú prirodzene vysoký obsah kyselín. To môže spôsobiť, že BPA vo vnútri plechovky na paradajkách unikne, čím sa všetky potraviny, ktoré ste pripravili z konzervovaných paradajok, stanú potenciálne škodlivými.
- 5. Ryby z rybej farmy
Mnohí ľudia, ktorí sú posadnutí športom a výživou, považujú ryby za “svätý grál” chudých bielkovín. Ryby pomáhajú nielen pri chudnutí, ale obsahujú aj veľa zdravých tukov a olejov, ktoré pomáhajú nášmu mozgu lepšie zvládať každodenný život.
Ryby chované na rybích farmách však obsahujú toľko chemikálií, antibiotík a pesticídov, že je niekedy až zázrak, ako je možné, že sa tento druh potravín “legálne” konzumuje.
Aj na rybích farmách sú ryby tak tesne pri sebe, že obsahujú až 30-krát viac morských vší ako ich “príbuzní” žijúci vo voľnom mori. Akoby to nestačilo, z dôvodu ich chovu v zajatí obsahujú oveľa menej zdravých tukov a olejov, ako je to, čo robí ryby takou špeciálnou potravinou.
Ich omega-3 mastné kyseliny sú oveľa nižšie, ako by mali byť a namiesto toho obsahujú viac ortuti, čo je ďalší toxický prvok, ktorý sa v rybách nachádza.
Podeľte sa o tieto informácie aj so svojimi priateľmi a rodinou.
Leave a Reply