- Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu.
Ingrediencie:
Kvások:
- 30 g droždia
- 1 lyžičku Kr. cukru
- 100 ml vlažného mlieka
Cesto:
- 80 g práškového cukru
- 1 bal. vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 250 ml smotany na šľahanie
- 120 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 500 g polohrubej múky
- Trochu citrónovej kôry
- ½ lyžičky soli
- 1 vajce na potretie
Náplň:
- Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti
Postup:
- Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások.
- Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany. Cesto miešame aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľôčky. Ukladáme na plech vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane.
- Do stredu každej guľôčky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajcom. Potom do jamky ešte navrstvíme makovú alebo lekvárovú, tvarohovú či orechovú náplň a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Želáme vám dobrú chuť!
Leave a Reply