Najlepší recept na moravské koláče aké ste kedy jedli: Cesto je vláčne a mäkkučké ako obláčik!

  • Tento recept mám priamo od kamarátky z Moravy, je to skutočne fantázia, doma ich pečiem každú sobotu.
Ingrediencie:
Kvások:
  • 30 g droždia
  • 1 lyžičku Kr. cukru
  • 100 ml vlažného mlieka
Cesto:
  • 80 g práškového cukru
  • 1 bal. vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 120 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 500 g polohrubej múky
  • Trochu citrónovej kôry
  • ½ lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
Náplň:
  • Maková, lekvárová, tvarohová alebo orechová podľa chuti

Postup:
  1. Z droždia, cukru a mlieka pripravíme kvások. Vareškou vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do misky nasypeme zvyšné sypké prísady – múku a soľ, následne primiešame žĺtkovo-maslovú zmes, kôru a kvások.
  2. Nakoniec do zmesi vmiešame šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany. Cesto miešame aspoň 5 minút, potom ho prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste – stačí 3/4 hodinky.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi ½ cm a nakrájame ho na štvorce. Do stredu každého štvorca navrstvíme 1 lyžičku náplne a vyformujeme do tvaru guľôčky. Ukladáme na plech vymastený tukom tak, aby bol spoj cesta na spodnej strane.
  4. Do stredu každej guľôčky urobíme jamku a potrieme celý povrch rozšľahaným vajcom. Potom do jamky ešte navrstvíme makovú alebo lekvárovú, tvarohovú či orechovú náplň a kým sa rúra zahreje, necháme ešte 15 minút odpočinúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.
Želáme vám dobrú chuť!

Written By
More from Redakcia
Vianočná maškrta, ktorá zo Slovenska úplne vymizla: Poznáme recept, ako ju pripraviť!
Potrebujeme: 20 vajec (3 celé vajcia a 17 žĺtkov) 2 dcl rumu...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *