Vybavenie:
- tortová forma s odnímateľným dnom
Ingrediencie:
- 1 šálka nesoleného masla
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 1/4 ČL mletého kardamónu
- 1/4 ČL soli
- 1 ČL čistého vanilkového extraktu
- 1 2/3 šálky polohrubej múky
- 2 PL ovsených vločiek. Používajte bežné alebo rýchle varenie.
- 1 šálka brusnicového džemu
Postup:
- Predhrejte rúru na180 stupňov C a nastavte stojan do strednej polohy.
- Maslo, cukor, kardamón, soľ a vanilku vyšľahajte v stojanovom mixéri vybavenom lopatkovým nástavcom. Môžete to urobiť aj ručne, ale určite všetko dobre nakrémujte.
- Jemne vmiešame múku.
- Miešajte, až kým cesto nezíska hrubú drobivú štruktúru, pričom nezostane žiadna suchá múka.
Vezmite 2/3 cesta a vložte ho na dno tortovej formy. - Zatlačte prstami tak, aby bola plochá a rovnomerná. Ak sa cesto lepí, pomúčime si prsty. Na utlačenie môžete použiť ploché dno odmerky. Poznámka: nechcete ísť po stranách tortovej formy nahor, len vytvárate kôrku s plochým dnom.
- Džem rovnomerne nalejte na cesto. Potom ho rovnomerne rozložte.
- Pomocou prstov primiešajte zvyšné rozvaľkané cesto s ovsenými vločkami, aby sa spojili.
- Cesto rovnomerne rozdrobte na džem. Je v poriadku, ak presiakne nejaký džem.
- Pečieme 35 minút. Ak sa vám zdá, že vrch priveľmi hnedne, ku koncu pečenia voľne prikryte alobalom. Po dokončení by malo byť pečivo stále bledé, len s nádychom zlatistej farby v bodoch.
- Koláč ochlaďte 15 minút, potom uvoľnite okraje nožom (v prípade, že sa nejaký džem prilepil) a odstráňte steny formy.
- Môžete krájať za tepla, ale pre ostrejšie rezy nechajte pred krájaním vychladnúť. Ak máte radi, podávajte s kopčekom šľahačky.
Dobrú chuť👌😋👩🍳
Leave a Reply