Najskôr väčšina z vás bude mať najprv predstavu akejsi huby, za ktorú býva kombucha často mylne považovaná. V skutočnosti sa jedná o komplex kvasiniek a baktérií, ktorý sa necháva pôsobiť v čaji, aby vznikol požadovaný nápoj.
Jeho liečivé účinky vás určite oslnia. A výhodou je, že si ho môžete pokojne sami pripraviť doma. Tak idete do toho?
Žiadny novodobý hit
Kombucha je pôvodom z východnej Ázie, kde sa tešila už veľmi dávno veľkej popularite. V Číne a Japonsku sa používala predovšetkým pre svoje pozitívne účinky na zdravie a malo sa za to, že človeku pomôže k dlhovekosti.
Na tvorbu nápoja potrebujete predovšetkým kombuchovú kultúru. Ako už bolo povedané, sú v nej obsiahnuté kvasinky (predovšetkým sa jedná o rod Saccharomyces) a octové baktérie (najmä Bacterium xylinum a Bacterium gluconicum).
Na prvý pohľad vás asi kombucha príliš nenadchne, vyzerá ako rôsolovitá hmota šedej až hnedej farby.
Vaše zdravie vám za ňu poďakuje
Na vaše zdravie má kombucha celý rad pozitívnych účinkov. Obsahuje kyselinu glukorunovú a glukónovú. Tie sú zodpovedné za povzbudenie imunity, znižovanie hladiny cholesterolu v krvi aj podporu dobrého metabolizmu.
Pomáhajú na prečistenie organizmu od škodlivých látok. Z vitamínov tu nájdeme vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a vitamín C. Sú tu obsiahnuté aj enzýmy a aminokyseliny.
Užívanie kombuchy podporuje tvorbu červených krviniek. Zlepšuje aj rôzne kožné ochorenia, uplatnenie nájde pri cukrovke, chorobách kĺbov, migréne aj žalúdočných problémoch.
Pomáha aj pri menštruačných bolestiach. Vďaka obsiahnutým látkam je možné nápoj odporučiť aj v čase, keď sa snažíte chudnúť.
Môže mi uškodiť?
Nežiaduce účinky bývajú u kombuchy úplne minimálne a obvykle sa objavujú len na začiatku jej užívania. Býva spomínané pálenie záhy, nevoľnosť alebo črevné problémy.
V tejto situácii je vhodné znížiť množstvo užívanej kombuchy alebo ju piť súčasne s jedlom. Ojedinele sa môže vyskytnúť alergická reakcia.
Ako si nápoj pripraviť doma?
Samozrejme na začiatku potrebujete predovšetkým základ kombuchy. Skúste sa opýtať v okruhu svojich známych, pokiaľ s tým niekto má skúsenosť a nedal by vám časť tohto základu. Samozrejme sa dá zohnať aj na internete. Obsiahnuté baktérie ochotne dostavujú stále nové vrstvy a základ teda stále silnie. Pokiaľ budete nápoj vyrábať doma opakovane, postupne sa tiež o kombuchu radi podelíte s ďalšími jej nadšencami.
- Najčastejšie sa kombucha necháva lúhovať v čiernom čaji, ideálne je využiť kvalitný sypaný čierny čaj. V litri vriacej vody nechajte lúhovať 4 čajové lyžičky čaju. Po 10 minútach čaj preceďte a oslaďte štyrmi lyžicami repného cukru. Po vychladnutí čaju ho nalejte do pohára a vložte kombuchovú kultúru. Optimálne je pridať aj časť pôvodného nálevu, v ktorom kombucha bola.
- Pohár potom zakryte kusom látky a tú upevnite gumičkou. Nechajte všetko stáť v izbovej teplote. Udáva sa, že piaty deň môžete nápoj ochutnať. Pokiaľ vám vyhovuje, stočte ho do pohára a dajte do chladničky. Ak je na vás nápoj príliš sladký, nechajte ho ešte ďalší deň kvasiť a potom vyskúšajte. Postupne určite prídete na to, aká chuť vám vyhovuje.
Ďalšie využitie kombuchy
Kombuchu však zďaleka nemusíte užívať len na pitie. Pokiaľ necháte kombuchu kvasiť príliš dlho a vzniknutý nápoj bude nepríjemne kyslý, nemusíte sa ho hneď zbaviť.
Možno ho využiť pri upratovaní v domácnosti – výborne odstraňuje vodný kameň. Pri kožných problémoch vám môže pomôcť obklad z kombuchy.
Dá sa z nej pripraviť aj kúpeľ. Tu len pozor na to, aby nebola voda veľmi horúca, uvádza sa, že teplota nad 35 ° C by zničila účinné látky obsiahnuté v kombuche.
Nápoj môžete využiť aj namiesto pleťovej vody alebo ako oplach na vlasy. To by malo zamedziť ich nadmernému vypadávaniu alebo vzniku lupín.
Zdieľajte tento informatívny článok aj so svojimi priateľmi. Ďakujeme.
Leave a Reply