Ingrediencie:
Korpus:
- 115 g polohr. múky
- 140 g cukru
- 6 veľkých vajec
- 40 g masla
- 25-30 g tmavej čokolády alebo kakaového prášku
- 1 lyžička prášku do pečiva
Krém
- 200 g masla,
- 120 g kondenzovaného mlieka
- 20 g vody
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 15 g tmavej čokolády alebo kakaového prášku
Navyše
- 100 g ovocného džemu (džem alebo marmeláda by mali byť homogénne a stuhnúť)
- 90 g tmavej čokolády
- 40-45 g masla
Toto množstvo produktov je vypočítané na 20-21 cm formu, ale ja pečiem korpus v 24 cm forme, pretože ak si vezmete menšiu formu, cesto vyjde vysoké a v dôsledku toho je koláč suchý. Ak je cesto trochu tenšie, koláč bude chutnejší.
Ide o recept na korpus bez prášku do pečiva, ale odporúčam pridať do múky 1 lyžičku prášku do pečiva, pretože mnohým pri miešaní surovín hmota sadne a cesto je potom ploché.
Postup:
- Pripravte formu tak, že jej dno vyložíte pergamenovým papierom. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Maslo a čokoládu rozpustíme v parnom kúpeli (ak použijeme kakaový prášok, zmiešame s múkou), všetko premiešame vareškou, necháme vychladnúť.
- Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru do stabilnej peny (bielky najskôr vyšľaháme na nízkej rýchlosti mixéra, potom na maximum, cukor pridáme, keď sú bielky vyšľahané).
- Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny.
- Jemne primiešame bielka so žĺtkami.
- Opatrne pridajte preosiatu múku a hmotu premiešajte vareškou zhora nadol.
- Nakoniec pridáme rozpustené maslo s čokoládou a premiešame.
- Výsledné cesto vložte do formy a ihneď vložte do predhriatej rúry na 30 minút. Po upečení cesto hneď nevyberáme, necháme asi 15 minút postáť v chladnúcej rúre, menej sadne.
- Formu položte na mriežku vychladnúť, aby sa spodok korpusu nenamočil.
- Vychladnutý koláč narežeme nožom po obvode formy, vyberieme z formy a necháme odstáť aspoň 8 hodín, najlepšie jeden deň. Aby koláč nevyschol, prikryte ho potravinovou fóliou.
- Čerstvý korpus sa pri krájaní drobí, preto sa odporúča vydržať.
Čokoládový krém
- Žĺtka zmiešame s vodou, pridáme kondenzované mlieko a varíme na miernom ohni alebo v parnom kúpeli do zhustnutia (hustota kondenzovaného mlieka). Do pripraveného pudingového základu pridáme čokoládu, necháme roztopiť a premiešame. Ak používate kakaový prášok, pridajte ho do krému ako posledný.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme do biela a po lyžičkách pridáme vychladnutý pudingový základ (bez prestávania šľahať).
- Krém je pripravený.
Vrstvenie:
- Upečené cesto prekrojíme na tri časti, tú najhladšiu použijeme na vrchný koláč.
- Spodnú časť namažte polovicou krému, položte druhý plát a naneste zvyšný krém. Prikryte rovnomernou vrstvou.
- Vrch a boky torty natrieme tenkou vrstvou ovocného džemu. ak je váš džem príliš tekutý, uvarte ho do zhustnutia, ak je príliš hustý, pridajte lyžicu vriacej vody alebo roztopte vo vodnom kúpeli.
- Vložte koláč do chladničky, kým džem nestuhne.
- Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli a premiešame.
- Tortu potrieme vychladnutou polevou, vložíme na 2-3 hodiny do chladu a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť. ❤️😋👩🍳
Leave a Reply