Koláč Praha: Jeden z najobľúbenejších koláčov. Veľmi chutný!


Ingrediencie:
Korpus:
  • 115 g polohr. múky
  • 140 g cukru
  • 6 veľkých vajec
  • 40 g masla
  • 25-30 g tmavej čokolády alebo kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
Krém
  • 200 g masla,
  • 120 g kondenzovaného mlieka
  • 20 g vody
  • 1 veľký vaječný žĺtok
  • 15 g tmavej čokolády alebo kakaového prášku
Navyše
  • 100 g ovocného džemu (džem alebo marmeláda by mali byť homogénne a stuhnúť)
  • 90 g tmavej čokolády
  • 40-45 g masla

Toto množstvo produktov je vypočítané na 20-21 cm formu, ale ja pečiem korpus v 24 cm forme, pretože ak si vezmete menšiu formu, cesto vyjde vysoké a v dôsledku toho je koláč suchý. Ak je cesto trochu tenšie, koláč bude chutnejší.

Ide o recept na korpus bez prášku do pečiva, ale odporúčam pridať do múky 1 lyžičku prášku do pečiva, pretože mnohým pri miešaní surovín hmota sadne a cesto je potom ploché.

Postup:
  1. Pripravte formu tak, že jej dno vyložíte pergamenovým papierom. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
  2. Maslo a čokoládu rozpustíme v parnom kúpeli (ak použijeme kakaový prášok, zmiešame s múkou), všetko premiešame vareškou, necháme vychladnúť.
  3. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru do stabilnej peny (bielky najskôr vyšľaháme na nízkej rýchlosti mixéra, potom na maximum, cukor pridáme, keď sú bielky vyšľahané).
  4. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny.
  5. Jemne primiešame bielka so žĺtkami.
  6. Opatrne pridajte preosiatu múku a hmotu premiešajte vareškou zhora nadol.
  7. Nakoniec pridáme rozpustené maslo s čokoládou a premiešame.
  8. Výsledné cesto vložte do formy a ihneď vložte do predhriatej rúry na 30 minút. Po upečení cesto hneď nevyberáme, necháme asi 15 minút postáť v chladnúcej rúre, menej sadne.
  9. Formu položte na mriežku vychladnúť, aby sa spodok korpusu nenamočil.
  10. Vychladnutý koláč narežeme nožom po obvode formy, vyberieme z formy a necháme odstáť aspoň 8 hodín, najlepšie jeden deň. Aby koláč nevyschol, prikryte ho potravinovou fóliou.
  11. Čerstvý korpus sa pri krájaní drobí, preto sa odporúča vydržať.
Čokoládový krém
  1. Žĺtka zmiešame s vodou, pridáme kondenzované mlieko a varíme na miernom ohni alebo v parnom kúpeli do zhustnutia (hustota kondenzovaného mlieka). Do pripraveného pudingového základu pridáme čokoládu, necháme roztopiť a premiešame. Ak používate kakaový prášok, pridajte ho do krému ako posledný.
  2. Zmäknuté maslo vyšľaháme do biela a po lyžičkách pridáme vychladnutý pudingový základ (bez prestávania šľahať).
  3. Krém je pripravený.
Vrstvenie:
  1. Upečené cesto prekrojíme na tri časti, tú najhladšiu použijeme na vrchný koláč.
  2. Spodnú časť namažte polovicou krému, položte druhý plát a naneste zvyšný krém. Prikryte rovnomernou vrstvou.
  3. Vrch a boky torty natrieme tenkou vrstvou ovocného džemu. ak je váš džem príliš tekutý, uvarte ho do zhustnutia, ak je príliš hustý, pridajte lyžicu vriacej vody alebo roztopte vo vodnom kúpeli.
  4. Vložte koláč do chladničky, kým džem nestuhne.
  5. Maslo s čokoládou rozpustíme vo vodnom kúpeli a premiešame.
  6. Tortu potrieme vychladnutou polevou, vložíme na 2-3 hodiny do chladu a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť. ❤️😋👩‍🍳

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*