Nápoj, ktorý vás omladí o niekoľko rokov a zlepší kvalitu cievnych stien!

Kyseľ je tradičný slovanský rôsolovitý nápoj. Najčastejšie sa pripravuje v Poľsku, Rusku, Bielorusku, Pobaltských krajinách a na Ukrajine. Varí sa z ovocných štiav, cukru a zemiakového škrobu a bežne je servírovaný ako dezert. V nasledujúcom článku ale prinášame recept z pohánky, ktorý je elixírom zdravia a mladosti.

Prečo práve pohánka?

Pohánka je takzvaná pseudoobilovina. Jej výhodou proti bežným obilninám je, že neobsahuje lepok. Je veľmi bohatá na cenné živiny, ako sú bielkoviny, aminokyseliny, vláknina, minerály (zinok, meď, selén a mangán) a vitamíny (B1, B2, B3, E a C). Najcennejšou látkou obsiahnutou v pohánke je rutín, ktorý má zázračný účinok na obehový systém – zlepšuje kvalitu cievnych stien.

Pohánku je dobré do svojho jedálnička zaradiť pri problémoch s kŕčovými žilami, vysokým krvným tlakom, pri sklonoch ku krvácaniu z nosa alebo menštruačných problémoch. Optimalizuje metabolizmus, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha zbavovať telo toxínov a odpadových látok a očisťuje črevá.

Recept na pohánkový kyseľ
  1. Budete potrebovať 3 – 4 lyžice pohánkovej múky (suchú pohánku môžete pomliť v mlynčeku).
  2. Pomletú pohánku nasypte do pohára studenej vody a dôkladne rozmiešajte.
  3. Zmes prilievajte za stáleho miešania do jedného litra vriacej vody. Varte 5 až 10 minút, kým zmes nezhustne. Než zložíte hrniec z platne, primiešajte jednu lyžicu rastlinného oleja.
  4. Nechajte vychladnúť. Kyseľ skladujte v chladničke v uzavretej nádobe.

Odporúča sa užívať aspoň jeden mesiac, to je základná očistná kúra. Vypite 100 – 150ml dvakrát denne, nalačno pred raňajkami a pred večerou. Dávku môžete zajesť lyžicou medu.

Pokiaľ sa necítite vo forme, nespoliehajte sa len na zázračné recepty. Dbajte o svoje zdravie preventívne. Zdravá strava a dostatok pohybu je základom dobrého prospievania a dlhého kvalitného života.

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*