Spomaľte starnutie! Dajte si na tanier tieto potraviny!

Kolagén je hlavný štrukturálny proteín v rôznych spojivových tkanivách v tele človeka. Je zodpovedný za pružnosť pokožky. Pokiaľ si všimnete, že sa u Vás objavujú vrásky, je to signál, že hladina kolagénu vo Vašom tele bola znížená. Udržiavanie dobrej výživy je jedným zo spôsobov, ako spomaliť proces narušenia bielkovín.

Starajte sa o svoju pleť

Pretože milujeme starostlivosť o seba samého a uvedomujeme si, aká je dôležitá, dnes s Vami budeme zdieľať zoznam potravín, ktoré môžete jesť, aby sa predišlo predčasnému starnutiu Vašej pokožky. Aby ste všetko pochopili ešte lepšie, začneme najprv s vysvetlením toho, čo je kolagén.

Kolagén je niekedy nazývaný “lepidlom” v ľudskom tele!

Ako už bolo povedané vyššie, kolagén je bielkovina. Robí 30-40% celého bielkovinového materiálu vo Vašom tele. Kolagén udržuje pokožku mladú, ale môže sa tiež vyskytovať vo vlasoch, kĺboch ​​a tkanivách čriev. Existuje 16 typov kolagénu. Najrozšírenejšie (90 %) tvoria iba 3 typy. Kolagén typu I a typ II sa nachádza v koži, kostiach a šľachách; kolagén typu III sa nachádza v kĺboch.

Ľudské telo môže produkovať potrebné množstvo kolagénu samo o sebe. Po dosiahnutí veku 25 rokov sa však úroveň jeho prirodzenej produkcie spomaľuje. Toto je čas, kedy sa môžu objaviť prvé vrásky, nasledované artritídou. A teraz sa pozrime na to, čo by ste mali jesť, aby ste tomu zabránili.

Mäsový vývar a ryby
  • Vývar z kostí je pravdepodobne jednou z najlepších možností stravovania, pretože všetky ostatné potraviny iba stimulujú tvorbu kolagénu. Tento vývar obsahuje bioaktívnu formu bielkoviny, ktorú telo môže okamžite začať používať. Hovädzí vývar je plný kolagénu typu I, ktorý je naozaj prospešný pre zdravie kože; morčacie a kuracie vývary obsahujú kolagén typu II, ktorý podporuje funkciu kĺbov. Kostný vývar by mal byť konzumovaný každý deň.

  • Losos obsahuje zinok a minerály, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu. Okrem toho jeho omega-3 tuky hydratujú pokožku, čo jej pomáha udržať si mladý vzhľad. Losos sa odporúča jesť dvakrát týždenne.
Zelenina, ovocie a bobule

Zelená zelenina zahŕňa tie najlepšie potraviny, ktoré zabraňujú rôznym chorobám. Môžu tiež zabrániť predčasnému rozpadu kolagénu. Všetka zelená zelenina obsahuje chlorofyl, ktorý zvyšuje množstvo prokolagénu v koži. Chlorofyl chráni pokožku pred škodlivým UV žiarením a voľnými radikálmi, ktoré tiež vedú k starnutiu pokožky. Množstvo zeleniny, ktorú by ste mali jesť, závisí od Vašej fyzickej aktivity: čím viac sa pohybujete, tým viac môžete jesť. Ak ste aktívny viac ako 30 minút denne, môžete ľahko zjesť 3 misy zeleniny.

  • Citrusové ovocie obsahuje vitamín C, ktorý pomáha aminokyselinám produkovať prolín. Prolín je nevyhnutnou chemikáliou na výrobu kolagénu. Vitamín C tiež chráni telo pred toxínmi v životnom prostredí. Aby ste dostali dobrú dávku vitamínu C, mali by ste jesť 2 porcie citrusov denne.
  • Paradajky obsahujú lykopén, antioxidant, ktorý chráni pokožku pred UV žiarením. Lykopén tiež stimuluje syntézu kolagénu. Aby ste získali väčšie množstvo lykopénu, musíte zeleninu upiecť a ešte lepšou voľbou je vybrať paradajkovú šťavu. Mali by ste vypiť aspoň jeden pohár denne.

  • Avokádo je produkt, ktorý obsahuje vitamín E, ktorý pomáha predchádzať rozpadu kolagénu v tele. Navyše avokádo obsahuje užitočné tuky, ktoré sú dobré pre pokožku – a olej z avokáda zvyšuje tvorbu kolagénu. Odborníci odporúčajú jesť polovicu avokáda každý deň, ale buďte opatrní a venujte pozornosť tomu, ako vaše telo reaguje na určité potraviny.
  • Jahody, maliny, černice a brusnice obsahujú kyselinu ellagickú, ktorá je nevyhnutná na to, aby telo zabránilo rozpadu kolagénu spôsobeného UV žiarením.
  • Bobule obsahujú aj vitamín C. Množstvo, ktoré by ste mali jesť každý deň, závisí od Vášho veku: dospelá osoba (staršia ako 18 rokov) môže jesť až 70 g denne.
Vajcia
  • Vajcia sú produkt, ktorý ako kostný vývar obsahuje samotný kolagén. Vaše telo ho môže dostať priamo zo žĺtkov. Vajcia tiež obsahujú síru, ktorá je nevyhnutná na produkciu kolagénu a detoxikáciu pečene. To znamená, že toxíny, ktoré ničia kolagén, sú odstránené z tela. Avšak by ste nemali jesť príliš veľa vajec – 2 vajcia denne sú dosť.

Semienka
  • Tekvicové semienka sú zdrojom zinku, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu. Potraviny, ktoré obsahujú zinok, spomaľujú rozklad bielkovín. Tiež zinok zvyšuje rýchlosť regenerácie pokožky, ktorá je potrebná pre zdravú pleť. Vyprážané semená sú najlepšou voľbou, pretože obsahujú viac zdravých látok. Do šalátov je možné pridať 2 polievkové lyžice denne.
  • Chia semienka obsahujú omega-3 tuky, ktoré stimulujú omladenie a hydratáciu kožných buniek. Koža je hladká. Dospelý človek by mal jesť 200 g semienok za deň.

Vaše stravovanie nie je to najdôležitejšie – Váš celkový životný štýl je.

Potraviny z tohto zoznamu určite podporia potrebnú úroveň kolagénu, ale mali by ste tiež pamätať na to, že okrem veku je produkcia kolagénu ovplyvnená:

  • fajčením
  • špinavým prostredím
  • UV-svetlom
  • množstvom rafinovaných cukrov a vyprážaných potravín vo Vašej strave
Ak bol tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*