Najdôležitejší minerál pre zdravé kosti nie je vápnik!

Doteraz sa verilo, že základom zdravých kostí je minerál vápnik. Preto sa ľuďom vo vyššom veku alebo so sklonmi k osteoporóze odporučilo konzumovať potraviny s vysokým obsahom vápnika, prípadne jeho dopĺňanie vo forme doplnkov stravy.

Avšak súčasné štúdie potvrdzujú, že vápnik nemusí byť tým najdôležitejším minerálom, keď dôjde na zdravé a silné kosti.

Minerálom, ktorý udržuje kosti v dobrej kondícii je v skutočnosti horčík. Kosti síce obsahujú viac vápnika ako horčíka, ale horčík je tým minerálom, ktorý zaisťuje ich pevnosť. Obrazne povedané, je to podobné ako so stavbou domu. V dome sa síce nachádza oveľa viac tehál ako cementu, ale práve cement je tu látkou, ktorá celý dom drží pohromade.

Medzi potraviny s vysokým obsahom horčíka patria hlavne:

  • sezamové semienka
  • špenát
  • brokolica
  • bazalka
  • slnečnicové semienka.
Vedľajšie účinky vysokej hladiny vápnika v tele

Keď sa v tele vyskytuje vysoká hladina vápnika, zvyšuje sa riziko srdcového infarktu a to hlavne u žien. Ako uvádza Národná nadácia pre osteoporózu (National Osteoporosis Foundation), doplnky stravy s obsahom vápnika nie sú to isté ako vápnik v potravinách. Pokiaľ budete prijímať príliš veľa vápnika, výrazne tým okrem rizika srdcového infarktu zvyšujete aj riziko vzniku obličkových kameňov a ďalších zdravotných komplikácií.

Pasterizované mlieko, podobne ako kalciové (vápnikové) doplnky stravy, je plné uhličitanu vápenatého. Táto zlúčenina vápnika sa veľmi ťažko absorbuje do tela v prípade, že sa s ňou súčasne nenachádza aj chelátová látka, ako napríklad kyselina citrónová. Ďalšia štúdia z roku 2007 potvrdila, že vápnik zo stravy má na telo oveľa lepšie účinky ako vápnik z doplnkov a to prevažne u žien po prechode.

Štúdia ohľadom horčíka

Výskumník Abrams a Baylorová fakulta medicíny vykonali štúdiu, ktorá sledovala príjem a absorpciu horčíka počas detstva. Výsledok ukázal, že horčík bol oproti vápniku oveľa efektívnejší pri udržiavaní zdravej štruktúry kostí.

Ako uvádza výskumník Abrams:

„Horčík zo stravy môže byť veľmi dôležitým, ale zatiaľ relatívne neuznaným faktorom pri mineralizácii kostí u detí. Pre zdravý rozvoj detských kostí je potrebných množstvo živín a jednu z nich je horčík. Vápnik je síce dôležitý, ale pre deti, ktorých príjem vápnika nie je veľmi nízky, je menej dôležitý ako horčík. “ Od chvíle, kedy boli zistené tieto skutočnosti, panujú obavy, že vápnik sa zbytočne silno propaguje ako dôležitá látka pre kosti, pričom horčík sa ani len nespomína.

Odporúčania rodičom aj starším ľuďom

Z uvedeného dôvodu sa rodičom odporúča, aby zaistili svojim deťom počas detstva dostatočný príjem horčíka a tým podporili zdravý rast a vývoj ich kostí. Okrem dôležitosti u detí, je horčík nevyhnutný aj na zabránenie vzniku zvýšenej lámavosti kostí u dospelých. Jedna zo správ od Kathryn M. Rideovej a jej kolegov z Univerzite v Memphise hovorí, že starší ľudia by sa mali snažiť cielene konzumovať viac horčíka.

Ideálny pomer horčíka a vápnika v strave by mal byť 1:1. Akceptovateľný je aj pomer 1: 2 (1 diel horčíka k 2 dielom vápnika). Bohužiaľ, dnes nie je neobvyklý pomer 10: 1 v neprospech horčíka. To znamená, že zatiaľ čo vápnik sa v tele nachádza v hojnom množstve, horčík často chýba.

Užívanie a dávkovanie horčíka

Pokiaľ sa obzeráte po potravinách s vysokým obsahom horčíka, obráťte sa hlavne na tieto:

  • orechy (vlašské, lieskové, pekanové)
  • kakao
  • semienka
  • a zelenú listovú zeleninu

Môžete tiež využiť povrchovo Epsomskú soľ, napríklad do kúpeľa. Najlepšie je však horčík užívať vnútorne. Pokiaľ nedokážete zaistiť jeho dostatok v strave, do úvahy prichádza aj užívanie doplnkov stravy.

Ideálna denná dávka je 350 mg až 400 mg horčíka denne pre dospelého človeka. U detí použite váhový koeficient. Užívať ich môžete buď s jedlom, alebo aj na prázdny žalúdok. A pozor, existuje niekoľkým druhov horčíka.

Záver

Presnú hladinu horčíka v tele je ťažké zistiť. Je to tak preto, že pokiaľ sa ho v krvi nachádza málo, telo ho začne odbúravať z kostí. Z uvedeného dôvodu potom krvný test nemusí ukázať jeho nedostatok. Jeho odbúravaním sa však kosti stávajú krehké. Preto sledujte svoju stravu a uistite sa, že pravidelne konzumujete potraviny bohaté na horčík. To zaistí, že vaše kosti zostanú zdravé a silné.

Ak Vás tento článok zaujal, zdieľajte ho aj s ostatnými na Facebooku. Ďakujeme.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*