Kto nemá rád mikrovlnné rúry? Sú rýchle, jednoduché a varenie s nimi je pre každého mimoriadne pohodlné. Mikrovlnné rúry sú na trhu už viac ako 30 rokov a doslova zmenili pohľad celej spoločnosti na prípravu a ohrev jedla. Je tu však otázka. Sú mikrovlnné rúry bezpečným a zdravým spôsobom varenia?
Odpoveď je “Nie”.
Existujú oveľa lepšie možnosti, ktoré zabezpečia, aby sa živinami v potravinách neplytvalo a aby navyše nevznikali rôzne škodlivé látky.
Čo sú mikrovlnky
Mikrovlny sú formou neionizujúceho elektromagnetického žiarenia. Ionizujúce žiarenie je žiarenie, ktoré mení elektromagnetickú štruktúru atómov a ionizuje ich. Alebo, voľnejšie povedané, vytrháva z nich elektróny a mení spôsob ich interakcie s inými atómami.
Röntgenové žiarenie sa používa v nukleárnej medicíne pri CT vyšetreniach, mamografii a konvenčnom röntgenovom vyšetrení. Naopak, mikrovlny síce nemenia atómy, ale zvyšujú frekvenciu vibrácií molekúl (zlúčenín viacerých atómov), čo môže viesť k zmenám vlastností a štruktúry týchto molekúl.
Existujú rozšírené názory, že takéto “ohrievanie” je nebezpečné pre vaše zdravie.
5 chorôb spôsobených mikrovlnkami
Tu je päť najčastejších zdravotných komplikácií spôsobených mikrovlnnými rúrami a konzumáciou potravín v nich pripravených:
1. Nespavosť.
Mikrovlny a ich žiarenie narúšajú a poškodzujú mozog.
2. Nedostatky vo výžive.
Všetci vieme, že jedlo v mikrovlnnej rúre stráca svoju chuť. Ničí aj mnohé živiny, čo môže viesť k rôznym nedostatkom dôležitých živín v ľudskom tele.
3. Únava.
Mikrovlnné rúry a nimi upravená strava môžu spôsobiť únavu, ako aj obezitu (efekt prázdnych kalórií, pri ktorom sa zničili prospešné živiny, ako je opísané v predchádzajúcom bode).
4. Rakovina.
Štruktúrne zmeny v molekulách vedú k vzniku mnohých rakovinotvorných látok v potravinách.
5. Infarkt a cholesterol.
Mikrovlny ničia mnohé antioxidanty v potravinách, čo vedie k hromadeniu cholesterolu v cievach a nakoniec k infarktu alebo mŕtvici.
Leave a Reply