Kľúčom k udržaniu zdravia štítnej žľazy je prevencia, včasné rozpoznanie, že niečo nie je v poriadku a okamžité začatie odbornej liečby. Okrem toho udržiavanie dobrého zdravia zahŕňa mnoho vecí vrátane potravín, takže tu je 6 potravín, ktorým by ste sa mali vyhnúť, ak máte problémy so štítnou žľazou.
- 1. RAFINOVANÝ CUKOR spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo nie je dobré pre osoby s problémami so štítnou žľazou. Potraviny nasýtené cukrom tiež negatívne ovplyvňujú funkciu pankreasu, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii. Sladké potraviny sú nebezpečné aj pre štítnu žľazu, pretože znižujú produkciu hormónov, takže telo nemôže správne fungovať.
- 2. KÁVA: Aj pacienti so štítnou žľazou by si mali dávať pozor na kávu. Pitie kávy s mierou nie je obzvlášť nebezpečné, ale ak vypijete niekoľko šálok silnej čiernej kávy denne, môže dôjsť k narušeniu normálneho fungovania nadobličiek.
- 3. PEČENÉ POTRAVINY
Problémom vyprážania a praženia potravín je, že pri nich vznikajú takzvané škodlivé transmastné kyseliny, ktoré štítnej žľaze neprospievajú, preto by sme sa mali týmto mastným pochúťkam vyhýbať.
- 4. GLUTÉN
Potraviny bohaté na lepok môžu byť tiež škodlivé, pretože bielkovinu gliadín telo ľudí s problémami so štítnou žľazou často považuje za cudzie teleso, čo spôsobuje, že imunitný systém naň útočí, čo následne vedie k ochoreniu. Ľudia s nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy by sa preto mali vyhýbať produktom obsahujúcim lepok. - 5. SÓJA
Sója je povolená, ale mala by sa konzumovať len v malom množstve, pretože zabraňuje vstrebávaniu hormónov produkovaných štítnou žľazou. Lekári napríklad odporúčajú, aby ste v prípade, že ste zjedli sóju, počkali aspoň 4 hodiny pred užitím predpísaného lieku, pretože za tento čas dokáže telo sóju rozložiť, takže by neskôr nemali nastať žiadne problémy. - 6. ZELENINA, napríklad kapusta alebo brokolica. Môžu predstavovať problém najmä pre pacientov s nedostatkom jódu. Ak je však váš príjem živín dostatočný a bohatý, trochu brokolice neuškodí.
Leave a Reply