Zloženie:
- 38 dkg pšeničnej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- 10 dkg horkej čokolády
- štipka soli
- 20 dkg masla
- 15 dkg cukru
- 3 vajcia
- 150 ml pomarančovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky rumovej arómy
- 3 hrušky (50 dkg hrušiek už olúpaných a bez jadierok)
Príprava:
- Prísady by mali mať izbovú teplotu. Obdĺžnikovú formu s rozmermi 21×25 cm zľahka vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
- Čokoládu nastrúhajte na strúhadle na zeleninu na malých okách. Múku preosejte cez sito a primiešajte prášok do pečiva. Kakao preosejte cez sito a zmiešajte s múkou, pridajte nastrúhanú čokoládu, štipku soli a premiešajte.
- Z pomaranča vytlačte šťavu, najlepšie pomocou lisu na citrusy (z jedného pomaranča som získala 150 ml šťavy).
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do biela (najlepšie mixérom na najvyšších otáčkach), pridajte žĺtky a šľahajte, kým zmes nebude hladká a nadýchaná. Potom pridávajte suché prísady (zmiešanú múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a čokoládu) v niekoľkých dávkach striedavo s pomarančovou šťavou a miešajte, kým sa prísady nespoja na najnižších otáčkach mixéra (cesto je veľmi husté, takže ho môžete miešať lyžicou). Pridajte arómu a premiešajte.
- Hrušky ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na kocky, pridáme do cesta a premiešame. Bielka vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh, pridajte ich do cesta a jemne premiešajte (cesto je stále husté).
- Lžicou vložte cesto do formy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 60 minút. Vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť v plechu.
Dobrú chuť! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi známymi a rodinou.
Leave a Reply