- Jogurt má mnoho pozitívnych účinkov, preto sa odporúča jesť ho pravidelne. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, reguluje trávenie a má vlastnosti spaľovania tukov.
- Najlepšie je konzumovať jogurt vyrobený doma, pretože je bezpečný a neobsahuje žiadne konzervačné látky ani prísady. Domáci jogurt je veľmi zdravý!
Zloženie:
- 3,2-6 % mlieka alebo 10 % smotany
- 15% kyslá smotana
- maslo
Príprava:
- Nalejte mlieko do hrnca a začnite ho zohrievať, kým nedosiahne 30-35 stupňov. Ak je mlieko ultrapasterizované (UHT), stačí ho zohrievať kratší čas. Ak je mlieko pasterizované, priveďte ho do varu a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
- Do mlieka pridajte kyslú smotanu a maslo. Do litra mlieka pridajte lyžicu kyslej smotany a lyžicu masla. Ak pripravujete väčšiu porciu, pomer sa bude líšiť v závislosti od toho.
- Dobre premiešajte a nalejte do sterilizovaných pohárov. Najprv umiestnite poháre do plochej nádoby a nalejte do nej prevarenú vodu. Dbajte na to, aby voda bola len do polovice nádob, a zohrievajte, kým voda nedosiahne 35-40 stupňov.
- Po odstavení hrnca z ohňa nie je potrebné poháre zvlášť zakrývať, stačí na hrniec nasadiť pokrievku. Prikryte uterákom a nechajte odstáť 6-8 hodín. Nádobou netraste ani s ňou nehýbte.
Čím je mlieko hustejšie, tým je jogurt hustejší a chutnejší. Príprava jogurtu v menších pohároch trvá kratšie. Nenechajte ho stáť dlhšie ako 8 hodín. Po pripravení vydrží čerstvý v chladničke 3-4 dni.
Môžete ho jesť zmiešaný s bobuľovým ovocím, ovsenými vločkami, džemom.
Prajeme dobrú chuť a príjemnú prípravu.
Leave a Reply