Pacienti s cukrovkou by si podľa odborníkov na výživu mali uvariť cestoviny deň vopred! Uvarením cestovín z predchádzajúceho dňa a ich následným ohriatím pred podávaním na druhý deň sa jednoduchý škrob, ktorý obsahujú, zmení na rezistentný škrob.
Ide o vlákninu prospešnú pre črevá, ktorá môže znížiť výkyvy hladiny cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje riziko viacerých život ohrozujúcich ochorení.
Prečo jesť ohriate cestoviny
“Keď sa škrobovité potraviny, ako sú cestoviny, ochladia, ich štruktúra sa zmení a tráviace enzýmy v črevách ich nedokážu tak ľahko rozložiť,” tvrdí charitatívna organizácia Diabetes UK.
Keď sa cestoviny pred jedlom ochladia a ohrejú, “obsahujú viac rezistentného škrobu, ktorý sa nerozkladá a v podstate sa stáva vlákninou.
Zdravá a vyvážená strava je najlepším spôsobom, ako si udržať zdravú hmotnosť, a môže pomôcť ľuďom zvládnuť cukrovku 2. typu alebo znížiť riziko jej vzniku.”
Potraviny obsahujúce rezistentný škrob prispievajú k tejto rovnováhe a umožňujú človeku zaradiť do stravy viac vlákniny.
“Je veľmi dôležité dodržiavať zásady bezpečnosti potravín pri chladení, skladovaní a ohrievaní, aby sa minimalizovalo riziko možnej otravy jedlom.”
Cukor a cukrovka
Diabetes 2. typu je spôsobený tým, že telo neprodukuje dostatok inzulínu alebo na inzulín nereaguje. Inzulín pomáha regulovať množstvo cukru v krvi a využíva glukózu na energiu.
Ak cukor zostáva v krvi, telo ho nevyužíva ako palivo pre energiu. Tento stav (cukrovka) môže viesť k strate zraku alebo slepote.
Riziko vzniku cukrovky môžete znížiť dodržiavaním zdravej a vyváženej stravy. Udržiavanie zdravej hmotnosti, skoncovanie s fajčením a obmedzenie konzumácie alkoholu by mohlo pomôcť predísť cukrovke.
Medzi osoby s vyšším rizikom cukrovky patria osoby s obezitou alebo nadváhou.
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi známymi.
Leave a Reply