Väčšina z nás má rada vlašské orechy, ale len málo z nás považuje ich škrupiny za cenné. Naše staré mamy varili čaj zo škrupín vlašských orechov pre ich krv riediace účinky a v niektorých častiach krajiny sú známe dodnes.
Lekári a naturopati však objavili niekoľko ďalších výhod, ktoré môžu byť užitočné: Skutočný poklad!
Škrupiny vlašských orechov sú bohaté na protiplesňové a antibakteriálne látky, podporujú funkciu štítnej žľazy, pomáhajú optimalizovať hladinu cukru v krvi a krvný tlak, zmierňujú zápaly a majú upokojujúci účinok.
Čaj zo škrupín nielen riedi krv, ale podporuje aj trávenie a činnosť pečene a môže pomôcť pri problémoch s močovými cestami. Je bohatý na vápnik, preto sa odporúča aj tým, ktorí majú jeho nedostatok. V tomto prípade sa oplatí vypiť pol litra alebo dokonca 1 liter čaju denne.
Na kŕčové žily sa odporúča tinktúra z vlašských orechov: Vezmite veľkú nádobu, naplňte ju škrupinami vlašských orechov rozrezanými na polovicu, zalejte jablčným octom a nechajte pôsobiť tri týždne. Pri kŕčových žilách je dobré používať ju každý deň.
Pri žalúdočných vredoch sa odporúča odvar zo štyroch sušených orechových škrupín: Škrupiny varte asi 60 minút, sceďte a každé ráno na lačno užite lyžicu odvaru.
Na kašeľ sa odporúča aj čaj z orechových škrupín: Hrsť škrupín vhodíme do vriacej vody, niekoľko minút povaríme a po miernom vychladnutí vypijeme. Môžete si ho osladiť medom!
Ak má niekto slabý imunitný systém alebo je neustále unavený, môže mu pomôcť sirup zo škrupín vlašských orechov. Môžete ho pripraviť z dvoch hrstí orechových škrupín a 1 litra vody. Nakrájané škrupiny varte 10 minút, potom ich nechajte vychladnúť a pridajte 1 kg cukru alebo medu. Tento sirup sa naleje do sklenenej nádoby tmavej farby a pije sa trikrát denne po čajovej lyžičke po každom jedle.
Uvedené informácie slúžia len na informačné účely, nie na lekárske poradenstvo! Diagnózu môže stanoviť len lekár! V prípade ochorenia sa poraďte s lekárom, žiadny iný postup nemôže nahradiť lekárske ošetrenie! Prajeme vám veľa zdravia!
Leave a Reply