Prísady na cesto:
- 500g chlebovej (hladkej) múky
- 1 dkg droždia
- 3-3,5 dl vody
- Prísady dobre vymiesime a necháme kysnúť cez noc pri izbovej teplote, prikryté fóliou (12-14 hodín). Ak je cesto veľmi “teplé”, po 4 hodinách ho vložíme do chladničky, aby sme zabránili nadmernému kysnutiu.
Suroviny na chlieb:
- 500 g chlebovej (hladkej) múky
- 1 dkg droždia
- 2-3 lyžice oleja
- 2 lyžičky soli
- 25 dkg cesta, ktoré sme už pripravili
- 3 dl vody.
Postup:
- Do misky dajte múku, droždie, cesto, olej, soľ a pridajte vodu. Cesto hnetieme, kým nie je pekné a hladké. Keď je cesto hotové, prikryte ho a nechajte 30 minút kysnúť. Potom ho trochu premieste a nechajte ďalších 15 minút odpočívať.
- Plech (ja mám plech na pečenie kačice) vyložíme papierom na pečenie a vložíme doň vytvarovaný chlieb. Prikryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu a 15 minút.
- Vložím ho do predhriatej rúry na 230 stupňov, ale ešte predtým ho musím vymastiť maslom a pokropiť vrch plechu a chleba trochou vody. Pečiem 50 minút. Keď je chlieb hotový, pokvapkám ho vodou. Keď vychladne, je pekný a vláčny.
Leave a Reply