V období chrípky a prechladnutia každý dobre vie, že žiadne jedlo nie je pre chorých lepšie ako veľká misa horúcej kuracej polievky.
Niektoré výskumy tiež ukázali, že má liečivý účinok na imunitný systém, najmä v tomto ročnom období. Ak si takto pripravíte recept na kuraciu polievku, určite posilníte svoj imunitný systém a zabránite prechladnutiu a chrípke!
Niektoré štúdie tiež ukázali, že kurací vývar môže zmierniť zápal horných dýchacích ciest. Jeho účinnosť môžete zvýšiť tým, že ho pripravíte s veľkým množstvom zeleniny.
Ingrediencie:
- 1 kura/sliepka (chrbát, krídla, stehná)
- zeleninová zmes (3x mrkva, 2x petržlen, 1/4 zeler, 1/2 kaleráb, cibuľa, pór, petržlenová vňať, v lete paprika)
- voda
- soľ (aspoň 2-3 čajové lyžičky)
- mleté čierne korenie
- celé čierne korenie (10 guličiek)
- slížiky/tenké rezance
Príprava:
- Kura (najlepšie domáce) rozdelíme na chrbát, prsia, stehná a krídla. Prsia odložíme bokom a zvyšné časti PORIADNE vyumývame. Z chrbtu môžete stiahnuť kožu, čím viac kože necháte, tým bude polievka mastnejšia. Jednotlivé časti vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme zohrievať.
- Keď začne voda vrieť, stíšime oheň. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena, ktorú pomocou lyžičky vyberáme. Pozor, polievka nesmie vrieť! Popri odoberaní peny prichystáme zeleninu, ktorú umyjeme a ošúpeme.
- Keď máme pocit, že pena sa už viac netvorí (po cca 20-30 min) do polievky pridáme soľ, korenie a zeleninu. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernou ohni aspoň 2 hodiny (ak používate sliepku, odporúčam variť dlhšie, kľudne aj 3 hod) Pozor, polievka stále nemôže vrieť, lebo by sa zakalila.
- Hotový vývar dochutíme soľou či vegetou a podávame s tenkými rezancami.
Dobrú chuť!
Leave a Reply