Dlhodobo som trpel veľmi nepríjemnou plynatosťou a bolesťami. Pomohli mi tieto prirodné prostriedky a návyky!

Je normálne, že ľudia majú v črevách plyny. Každý deň ho väčšina ľudí vyprodukuje 1 až 3 litre pri trávení potravy. Ak však plyn nemôže ľahko odísť, môže to spôsobiť, že sa budete cítiť nepríjemne a nafúknuto.

Plyn sa v tele hromadí dvoma spôsobmi. Niektoré z nich začínajú ako vzduch, ktorý sa prehĺta s jedlom. Väčšina z neho sa pri grganí stratí, ale malé množstvo sa dostane dovnútra. Zvyšok plynov vzniká v hrubom čreve pri rozkladaní potravy. Tento plyn vychádza zo zadku.

Niekedy ľudia produkujú viac plynu, ako dokážu zvládnuť, alebo sa časť z neho zasekne vo vnútri. Keď sa to stane, ich telo im to oznámi. Môžu pociťovať bolesť, kŕče alebo pocit zauzlenia v bruchu, pocit plnosti alebo tlaku, najmä v hornej časti brucha, čo môže byť nadúvanie, ak sa prejedli alebo z plynatosti.

Neexistuje spôsob, ako jesť bez prehĺtania vzduchu, ale niektoré zvyky to môžu zhoršiť. Ak jedia rýchlo alebo počas jedla rozprávajú, prehĺtajú navyše vzduch. Ak pijú cez slamku, žujú žuvačku alebo jedia tvrdé cukríky medzi jedlami, vťahujú do seba viac vzduchu.

Ak fajčia, nasávajú ešte viac vzduchu. Zubné protézy, ktoré nesprávne sedia, tiež prepúšťajú vzduch. Existujú potraviny, ktoré produkujú viac plynu ako iné, napríklad fazuľa, brokolica a cibuľa. Ale aj ovocie, napríklad jablká, broskyne a hrušky. To môžu spôsobiť aj otruby, celozrnná pšenica a niektoré mliečne výrobky (syr, zmrzlina a jogurt).

Pokiaľ ide o nápoje, perlivé bublinky zo sýtených nápojov a piva uvoľňujú do tela vzduch. Mlieko, jablkový džús a hruškový džús môžu tiež spôsobovať plynatosť. To isté sa môže stať aj pri ovocnom punči a iných ovocných nápojoch.

Žuvanie žuvačiek alebo cukríkov s umelými sladidlami môže navyše viesť k plynatosti. Možno bude potrebné obmedziť alebo vylúčiť látky ako sorbitol, manitol alebo xylitol, ako aj kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy.

Prírodné riešenia

Okrem úpravy stravovacích návykov a životného štýlu môžu pomôcť aj prírodné prostriedky, ako je mätový čaj alebo výživové doplnky z anízu, rasce, koriandra, feniklu a kurkumy.

Ako pri každom doplnku, aj tu sa treba najprv opýtať lekára, či sa nevyskytujú nejaké vedľajšie účinky, na ktoré si treba dávať pozor.

Liečivé roztoky

Súčasťou riešenia môžu byť aj voľnopredajné lieky. Pomôcť môžu antacidá obsahujúce simetikón a tablety s aktívnym uhlím.

Neznášanlivosť laktózy

Ak má niekto intoleranciu laktózy, jeho telo nedokáže rozložiť cukor obsiahnutý v mlieku (laktózu). Pomáhajú voľnopredajné výrobky a odporúča sa uprednostniť výrobky bez laktózy alebo bez mlieka.

Celiakia

Ak má niekto plynatosť z potravín, ktoré obsahujú pšenicu alebo iné obilniny, lekár ho môže otestovať na celiakiu, pri ktorej telo nezvláda lepok, bielkovinu obsiahnutú v pšenici, jačmeni a raži. V takom prípade bude musieť dodržiavať bezlepkovú diétu.

Návšteva lekára

Ak sú bolesti dostatočne silné alebo sa vyskytujú tak často, že zasahujú do každodenného života pacienta, odporúča sa vyhľadať lekára, najmä ak má ďalšie príznaky, ako je nevysvetliteľný úbytok hmotnosti, častá nevoľnosť alebo vracanie, krv v stolici, hnačka a problémy alebo zmeny v stolici.

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho aj ďalej so svojimi priateľmi.
Written By
More from redakcia
Skvelé laskonky s karamelovou alebo kokosovou plnkou: Určite vyskúšajte!
Ingrediencie (na cca 14 laskoniek): 3 bielky 165 g cukru 50g cukor...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *