Správne pripravená kuracia polievka na zahnanie prechladnutia a chrípky!

V období chrípky a prechladnutia každý dobre vie, že žiadne jedlo nie je pre chorých lepšie ako veľká misa horúcej kuracej polievky.

Niektoré výskumy tiež ukázali, že má liečivý účinok na imunitný systém, najmä v tomto ročnom období. Ak si takto pripravíte recept na kuraciu polievku, určite posilníte svoj imunitný systém a zabránite prechladnutiu a chrípke!

Niektoré štúdie tiež ukázali, že kurací vývar môže zmierniť zápal horných dýchacích ciest. Jeho účinnosť môžete zvýšiť tým, že ho pripravíte s veľkým množstvom zeleniny.

Ingrediencie:
  • 1 kura/sliepka (chrbát, krídla, stehná)
  • zeleninová zmes (3x mrkva, 2x petržlen, 1/4 zeler, 1/2 kaleráb, cibuľa, pór, petržlenová vňať, v lete paprika)
  • voda
  • soľ (aspoň 2-3 čajové lyžičky)
  • mleté čierne korenie
  • celé čierne korenie (10 guličiek)
  • slížiky/tenké rezance

Príprava:
  1. Kura (najlepšie domáce) rozdelíme na chrbát, prsia, stehná a krídla. Prsia odložíme bokom a zvyšné časti PORIADNE vyumývame. Z chrbtu môžete stiahnuť kožu, čím viac kože necháte, tým bude polievka mastnejšia. Jednotlivé časti vložíme do hrnca so studenou vodou a necháme zohrievať.
  2. Keď začne voda vrieť, stíšime oheň. Na povrchu sa začne tvoriť biela pena, ktorú pomocou lyžičky vyberáme. Pozor, polievka nesmie vrieť! Popri odoberaní peny prichystáme zeleninu, ktorú umyjeme a ošúpeme.
  3. Keď máme pocit, že pena sa už viac netvorí (po cca 20-30 min) do polievky pridáme soľ, korenie a zeleninu. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť na miernou ohni aspoň 2 hodiny (ak používate sliepku, odporúčam variť dlhšie, kľudne aj 3 hod) Pozor, polievka stále nemôže vrieť, lebo by sa zakalila.
  4. Hotový vývar dochutíme soľou či vegetou a podávame s tenkými rezancami.
Dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*