Najzdravšia bylinka a my sme na ňu úplne zabudli!

Vedeli ste, že táto super zdravá bylinka obsahuje viac železa ako špenát a viac vitamínu C ako citrón či pomaranč? Okrem toho, je plná aj ďalších prospešných látok a má takmer nekončiaci zoznam pozitívnych a liečivých účinkov na náš organizmus.

Nejakým nedopatrením sa však na ňu takmer úplne zabudlo po celé generácie. Pôvodom je síce z Eurázie, ale dnes je rozšírená už takmer do každého kúta krajiny.

Čo všetko dokáže žerucha

Nedávna štúdia došla k záveru, že žerucha je zrejme najzdravšou zeleninou na planéte.

Teraz sa zrejme pýtate prečo?

Tak napríklad preto, že extrémne dobre znižuje v tele oxidačný stres a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi.

Z jej ďalších vnútorných účinkov spomeňme nasledujúce:

  • čistí krv a cievy
  • zvyšuje úroveň energie
  • stimuluje chuť do jedla
  • prečisťuje telo od toxínov

Šťava z žeruchy je veľmi vhodná aj na problémy s pokožkou. Liečia napríklad nasledujúce kožné ochorenia:

  • akné
  • ekzémy
  • vyrážky
  • vypadávanie vlasov
  • spálenie od slnka

Jediné, čo potrebujete urobiť, je odšťaviť žeruchu a šťavu potom naniesť na postihnuté miesta. Pre zosilnenie účinku si môžete urobiť aj žeruchové zábaly a to buď zo šťavy, alebo z rozdrvených listov.

Ako užívať žeruchu vnútorne

Žeruchu je potrebné užívať vždy v čerstvom stave, pretože iba vtedy sú k dispozícii všetky jej liečivé zložky. Najlepšie je piť z nej šťavu, ktorá sa mieša s vodou v pomere 1: 5 (1 diel žeruchovej šťavy a 5 dielov vody).

Samozrejme, konzumovať sa môže aj priamo, napríklad v podobe listov do šalátu. Žeruchovú šťavu však nepite každý deň, ale každý druhý, aby ste telu poskytli dostatok času na postupnú detoxikáciu.

Jej šťavu nikdy nepite priamo, ale zriedenú. Je totiž taká silná, že by mohla teoreticky podráždiť sliznice tráviaceho traktu. Tiež pri aplikácii na kožu ju radšej zrieďte s vodou v pomere 1:1.

Vplyv žeruchy na rakovinu a choroby srdca

Niekoľko súčasných štúdií odhalilo účinky žeruchy na zastavovanie rastu nádorov a šírenie metastáz. Zvlášť efektívna sa ukázala pri rakovine prsníka.

Experti tvrdia, že žerucha je veľmi účinná aj pri predchádzaní a liečbe kardiovaskulárnych ochorení ako je vysoký cholesterol či kôrnatenie ciev.

Tiež sa odporúča, aby fajčiari konzumovali aspoň raz za čas žeruchový šalát, pretože dokáže výborne predchádzať škodlivým následkom fajčenia.

Ako si pripraviť žeruchový šalát

Najprv žeruchové listy dobre umyte vo vode. Potom ich vložte do vody so soľou a octom. Nechajte ju tam odstáť približne 1 hodinu. Následne listy zmiešajte s nakrájaným cesnakom, olivovým olejom a citrónovou šťavou. Pridajte aj trochu soli a korenia.

Podľa preferencie môžete ešte pridať ďalšie voliteľné druhy zeleniny ako napríklad cibuľu či paradajky. Pred konzumáciou nechajte takto pripravený šalát ešte postáť 3 hodiny v chladničke.

Ako vyrobiť žeruchový zábal na pokožku

Nakrájajte listy žeruchy na malé kúsky av kamennej miske ich rozdrvte, aby pustili tekutinu. Pred ich nanesením na pokožku, postihnuté miesto najprv vydezinfikujte alkoholom. Potom naň priložte podrvené listy žeruchy, obviažte obväzom a upevnite náplasťou.

Zábal nechajte pôsobiť 2 až 4 hodiny. Na koniec dajte zábal dole a kožu si opláchnite studenou vodou.

Vždy sa však najskôr poraďte so svojim lekárom.

Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*