Vedci zistili, že milióny ľudí sa ohrozujú v dôsledku nesprávnej prípravy ryže.
Nedávne experimenty ukázali, že najbežnejší spôsob varenia ryže je vo vriacej vode. To však nie je dostatočné na to, aby sa z nej odstránil arzén. Skutočnosť je taká, že sa v pôde hromadia desiatky priemyselných jedov a pesticídov obsahujúce aj arzén. Sú to najmä jeho jedy, ktoré sa dostávajú do koreňov rastlín prostredníctvom pôdy. Použitie tohto výrobku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, vrátane kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky a rakoviny.
Ak chcete vedieť, ako sa meria hladina arzénu v ryži, profesor biologických vied Andy Mierg vykonal nasledujúci experiment. V televíznom programe BBC pripravil ryžu na tri rôzne spôsoby.
V prvom prípade bola ryža varená v pomere 2:1, ako to robí aj väčšina ľudí – až do úplného vyparenia vody.
Pri druhom pokuse použil až 5 dielov vody a 1 diel ryže. Keď sa zostatková voda vyliala a odmerali hladinu arzénu, vysvitlo, že hladina arzénu klesla o polovicu.
V treťom prípade bola ryža namočená vo vode celú noc a úroveň toxínov sa znížila o 80%.
Ponúkame vám spôsob, ako si bezpečne uvariť ryžu
- Namočte ryžu na noc do studenej vody.
- Opláchnite ju dovtedy, kým voda nebude priezračná.
- Varte v pomere: 1 diel ryže a 5 dielov vody a po uvarení vylejte prebytočnú kvapalinu.
Leave a Reply