Pravdepodobne ste si už všimli, aké mätúce môže byť označenie produktu. Výnimkou nie je ani balenie údenín. Pre niekoho je etiketa produktu úplne spoľahlivým zdrojom toho, či je produkt dobrý alebo nie. Zázraky marketingu!
Prídavné látky môžu ovplyvniť chuť, textúru a celkovú kvalitu spracovaného mäsového výrobku. Medzi nimi sú zložky, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie. Ak sa chcete spoľahnúť na niečo autentickejšie, ako sú vaše chuťové poháriky, vždy si skontrolujte etiketu.
Nasledujúce titulky znamenajú…
Prirodzené
Tento nejednoznačný pojem z hľadiska kvality potravín veľa neznamená. Ministerstvo poľnohospodárstva a Úrad pre potraviny a liečivá nestanovili oficiálnu definíciu pre toto, ale oba úrady sa domnievajú, že takéto produkty neobsahujú umelé látky, pretože neobsahujú pridané farbivá, konzervačné látky ani príchute.
Zároveň nechávajú otvorenú možnosť výkladu výrobných procesov, používania pesticídov a výkladu samotného pojmu „umelý“.
Organické
Toto označenie je snáď najlepšie, pretože znamená, že výrobok bol spracovaný bez pridania antibiotík, hormónov či iných prísad. Zvyčajne na etikete nájdete len niekoľko ingrediencií, ako napríklad morskú soľ.
Fosforečnan sodný
Používa sa ako zahusťovadlo a stabilizátor, ale považuje sa za nezdravú zložku, pretože môže prispievať k vysokému krvnému tlaku a nadúvaniu. Fosforečnan sodný je tiež spojený s poškodením obličiek. Nachádza sa v mnohých spracovaných mäsových výrobkoch.
Bez dusitanov / dusičnanov
Ak vidíte toto označenie, často sa spája so slovom „neupravené“, čo znamená, že mäso je uchovávané bez použitia chemikálií. Takéto neošetrené mäsové výrobky sa často upravujú prírodnými látkami obsahujúcimi dusičnany, ako je napríklad zelerový prášok. Dusičnany sa v tele premieňajú na dusitany.
Dusičnan sodný je chemická prísada, ktorá sa premieňa na škodlivú látku a môže poškodiť deti resp. môže spôsobiť rakovinu u tehotných žien.
Tí, ktorí sú alergickí na dusitany a trpia cukrovkou, srdcovými chorobami alebo rakovinou, si radšej vyberú mäso bez dusičnanov.
Dextróza
Cukor, ktorý zvyčajne pochádza z kukurice a je považovaný za zdroj extra sacharidov a kalórií. Ak si chcete strážiť váhu a príjem cukru, tak sa tomu vyhnite.
Kukuričný sirup alebo fruktóza
Rovnako ako dextróza obsahuje aj cukor, čo znamená extra príjem sacharidov. Neodporúča sa na chudnutie a vyhýbanie sa kukurici.
Pri údeninách je dobré dbať na obsah sodíka, pretože v prípade niektorých výrobkov môže byť táto hodnota obzvlášť vysoká a jeho nadmerný príjem predstavuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku.
Leave a Reply