Ako zistiť, či máte nízku hladinu žalúdočnej kyseliny a slabé trávenie: Urobte si test s červenou repou!

Náš žalúdok by mal mať dostatočne silné kyslé prostredie, aby dokázal dostatočne stráviť bielkoviny a zabezpečiť dostupnosť vitamínu B12. V opačnom prípade sa bielkoviny z potravy nerozložia na aminokyseliny.

Tie naše telo potrebuje na tvorbu enzýmov, hormónov a iných bielkovín potrebných na tvorbu tkanív, napríklad svalov. Telu potom doslova chýbajú stavebné prvky potrebné na jeho správne fungovanie.

Čo môže spôsobiť nedostatočná hladina žalúdočných kyselín v tele?

Ďalším problémom nedostatku žalúdočných kyselín je, že zle strávená potrava sa začne v črevách rozkladať a uvoľňovať toxické látky, ktoré poškodzujú črevá. To potom vedie napríklad k syndrómu deravého čreva. Toxíny a lepok potom v črevách vytvárajú doslova diery, cez ktoré sa do krvi vstrebávajú látky, ktoré tam nemajú čo robiť.

Deštrukcia v tele teda pokračuje. Toxíny sa dostanú do orgánov alebo kĺbov, kde sa ich náš imunitný systém snaží zlikvidovať. Výsledkom sú rôzne druhy zápalov, bolesti kĺbov alebo dokonca vznik autoimunitných ochorení, ako je cukrovka, artritída, psoriáza alebo nedajbože rakovina. Ako vidíte, zdravá hladina žalúdočnej kyseliny je pre nás dôležitejšia, ako si myslíme.

Ale ako zistíme, či máme dostatok?

Našťastie existuje pomerne jednoduchý test, o ktorom si povieme viac v našom dnešnom článku.

Test na zistenie hladiny žalúdočnej kyseliny

Ako naznačuje názov článku, na tento test budeme potrebovať červenú repu. Červenú repu pripravte obľúbeným spôsobom – buď vylisovaním čerstvej šťavy, alebo jej uvarením. Potom zjedzte červenú repu alebo vypite šťavu z červenej repy. Potom počas nasledujúcej hodiny alebo dňa sledujte farbu moču. Ak je ružová, znamená to, že hladina žalúdočnej kyseliny je pravdepodobne nízka.

Ak je hladina kyseliny správna, červené farbivo z repy sa v žalúdku rozloží a neprejde do čriev, krvi a odtiaľ do obličiek v moči. Ak je však hladina kyseliny v žalúdku nízka, farbivo sa nestrávi a skončí v moči.

Koľko červenej repy jesť

Samozrejme, nesmiete jesť príliš veľa červenej repy alebo jej šťavy. Ak by ste to urobili, časť farbiva by sa nestrávila ani u ľudí so zdravou hladinou žalúdočnej kyseliny, a preto by bol moč aj tak zafarbený. V prípade, že zjete len relatívne malé až stredne veľké množstvo červenej repy, žalúdok by mal byť schopný stráviť všetko farbivo.

Množstvo by preto nemalo presiahnuť 100 g červenej repy alebo 1 dcl šťavy.

Ako zlepšiť produkciu žalúdočnej kyseliny

Ak zistíte, že máte v žalúdku nedostatočné množstvo kyselín, existuje niekoľko spôsobov, ako podporiť ich tvorbu.

  • 1. Dodávajte látky potrebné na produkciu žalúdočnej kyseliny

Kyselina chlorovodíková sa skladá z vodíka a chlóru a telo si ju dokáže vytvoriť samo. Na to však musí mať dostatok oboch týchto prvkov. Vodík je súčasťou vody, preto sa uistite, že prijímate dostatok tekutín a že je vaše telo vždy správne hydratované. Pri nedostatku vody je obmedzená produkcia takmer všetkých telesných tekutín.

Chlór sa naopak nachádza v soli (chlorid sodný). Mnohí ľudia sa snažia obmedziť príjem soli, ale zabúdajú, že soľ je pre telo nevyhnutná. Sodík pôsobí ako elektrolyt a chlór je zase potrebný na tvorbu žalúdočnej kyseliny. So soľou to teda nepreháňajte, ale ani ju príliš neobmedzujte.

  • 2. Bylinky a potraviny na podporu tvorby žalúdočnej kyseliny

Tvorbu žalúdočnej kyseliny môžete podporiť aj bylinkami a potravinami, ktoré podporujú jej tvorbu. Patria medzi ne:

  • kapusta
  • fermentované potraviny
  • chmeľ
  • púpava
  • artičoky

Pre rýchlu nápravu a zvýšenie kyslosti v žalúdku môžete pred jedlom alebo počas jedla vypiť 1 až 2 čajové lyžičky octu zriedeného s trochou vody. Na tento účel je vhodná aj citrónová šťava. Po jedle však nepite vodu ani iné nápoje, pretože sa tým zriedia kyseliny v žalúdku a zhorší sa trávenie práve zjedeného jedla.

Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Written By
More from redakcia
Z cibule nemusíte robiť len sirupy. Je veľmi účinná proti akné a iným vriedkom!
Cibuľa je nevyhnutný pomocník v každej kuchyni a tiež jeden z najrozšírenejších...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *