Šesť druhov ovocia, ktoré podporujú príjem železa a zvyšujú tvorbu hemoglobínu.

Anémia je porucha krvi, ktorá je spôsobená zníženou tvorbou hemoglobínu. Hemoglobín je zase bielkovina červených krviniek. Hemoglobín totiž obsahuje železo a viaže pľúcny kyslík v krvi a potom ho uvoľňuje do tkanív.

Tu je šesť druhov ovocia, ktoré pomáhajú zvyšovať tvorbu hemoglobínu
  • 1. Granátové jablko: Je to jedno z najlepších ovocí pre krv, pretože je bohaté na železo, vitamíny A, C a E. Kyselina askorbová v granátovom jablku zvyšuje vstrebávanie železa a následne aj hemoglobínu.
  • 2. Banán: Je bohatý na železo a stimuluje tvorbu hemoglobínu. Obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín skupiny B, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek.

  • 3. Jablko: Je dobrým zdrojom železa a mnohých ďalších živín potrebných na tvorbu hemoglobínu. Každý deň zjedzte aspoň jedno jablko so šupkou.
  • 4. Sušené slivky: Sú bohaté na vitamín C a železo, ktoré je “kľúčom” k zvýšeniu hladiny hemoglobínu, a horčík, ktorý pomáha riadiť prenos kyslíka v tele.
  • 5. Pomaranč: Železo sa nedá plne vstrebať do tela bez pomoci vitamínu C. Pomaranče sú na tento vitamín bohaté. Aby ste dosiahli požadované výsledky, jedzte aspoň jeden denne.
  • 6. Broskyňa: Je dobrým zdrojom železa a vitamínu C, ktorý okrem vstrebávania železa zabraňuje množeniu problematických červených krviniek. Broskyne tiež prispievajú k zníženiu hmotnosti a prospievajú zdraviu pokožky a očí.
Podeľte sa o článok aj s ostatnými.

Written By
More from redakcia
Ako mikrovlnná rúra ovplyvňuje výživovú hodnotu potravín: Zaťažuje to naše zdravie alebo nie? Tu je PRAVDA!
Mikrovlnná rúra je dôležitým “pomocníkom” v kuchyni, pretože nám umožňuje veľmi rýchlo...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *