Antivírusový, protistresový prostriedok, ktorý pomáha pri nespavosti a mnoho ďalšieho! Takto sa vyrába!

V mnohých parkoch, na námestiach a popri cestách nájdete voňavé lipy s krásnymi pravidelnými korunami, ktoré nielenže rozmaznávajú oči a nos, ale majú aj úžasné blahodarné účinky.

Mnohí ľudia ju zvyčajne konzumujú ako čaj, ale dá sa z jej vyrobiť aj sirup, ktorý je tiež účinným bylinným nápojom. V ľudovom liečiteľstve sa používa už stáročia.

  • Jeho najdôležitejšími účinnými látkami sú flavonoidy, ako napríklad tylirozid, kvercetín a kempferitín, ale obsahuje aj triesloviny, slizy a éterické oleje.
Ktoré z nich by ste mali užívať a kedy?

Nie všetky lipové kvety sú vhodné na domáce použitie. Strieborná lipa sa používa len na priemyselné účely. Má striebornú farbu a strakaté listy.

Na druhej strane, lipa širokolistá a úzkolistá, ktorá má zelené listy a bezchlpé fliačky, sa môže zbierať na domáce použitie.

Vhodný čas je, keď je v plnom kvete (od polovice do konca mája) a má otvorené aspoň 2/3 kvetov. Vtedy je obsah účinnej látky najvyšší.

Účinky na zdravie
  • Jedna z najlepších bylín pri prechladnutí a chrípke, pretože pôsobí antivírusovo a dobre odkašliava.
  • Napomáha tráveniu, stimuluje tvorbu žalúdočnej kyseliny a žlče, znižuje kŕče a žalúdočné ťažkosti.
  • Má vynikajúci sedatívny účinok pri nervozite, úzkosti a strese. Čaj sa odporúča piť aj pred spaním v prípade nespavosti.
Recept na sirup
Budete potrebovať:
  • 4-5 hrstí umytých lipových kvetov
  • 2 kg kryštálového cukru
  • 3 l vody (prevarenej, vychladenej)
  • 2 veľké citróny nakrájané na plátky (bez kôry)
  • 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
  • 1 lyžička kyseliny vínnej
Príprava:
  1. Po umytí lipových kvetov nechajte vodu odtiecť a vložte ich do 5 litrovej nádoby.
  2. Rozpustite kryštálový cukor v 3 litroch prevarenej vody, ktorá sa teraz ochladila na príjemnú teplotu. Pridajte citrón, kyselinu citrónovú a kyselinu vínnu a dobre premiešajte.
  3. Nalejte to na lipové kvety.
  4. Na ústie fľaše pripevnite kus látky (handru, obrúsok), aby bola chránená a mohla vetrať.
  5. Nechajte stáť 3 dni a niekoľkokrát denne (4-5) premiešajte.
  6. Na konci tretieho dňa preceďte a nalejte do sklenených fliaš, ktoré by mali byť pevne uzavreté.

Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*