Ingrediencie:
- 300 g polohr.múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 100 g masla
- 1 vajce
- 100 g cukru
- 3 lyžice kyslej smotany
Na krém:
- 200 g cukru
- 500 ml mlieka
- 60 g hladkej múky
- 150 g masla alebo margarínu
- 1 lyžica kakaového prášku
- 100 g cukru
Na polevu:
- 300 g čokolády na varenie
- 200 ml sladkej smotany
Príprava:
1. V múke zmiešanej s práškom do pečiva rozpustíme maslo. Vytvorte priehlbinu, pridajte cukor, vajce a smotanu a vypracujte cesto. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na štyri tenké (2 mm) rovnaké pláty. Získané pláty cesta pečieme na obrátenej panvici (cca 30 × 20 cm) pri teplote 200 °C asi 15 minút, potom ich ochladíme.
2. Na krém dáme cukor do misky a na miernom ohni roztopíme do tmavožlta. Vzniknutý karamel zalejeme mliekom, krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí, pridáme múku a varíme do zhustnutia. Takto pripravenú zmes ochladíme. Maslo vyšľaháme s cukrom a kakaom a vmiešame zmes karamelu a mlieka.
3. Krém rozdelíme na tri časti a natrieme ním pláty cesta a poukladáme ich na seba. Zľahka pritlačíme a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
4. Na polevu nalámte čokoládu a za mierneho miešania ju rozpustite v parnom hrnci. Sladkú smotanu priveďte do varu a potom ju pridajte do rozpustenej čokolády. Odstavíme z vodného kúpeľa a ďalej miešame metličkou na sneh, kým nezískame jednotnú hladkú hmotu.
Keď čokoládová poleva zaschne, koláč nakrájame na rezy.
Dobrú chuť ❤
Leave a Reply