Chorvátsky koláčik s úžasným krémom: Perfektný na sviatky!

Ingrediencie:
  • 300 g polohr.múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • 100 g cukru
  • 3 lyžice kyslej smotany
Na krém:
  • 200 g cukru
  • 500 ml mlieka
  • 60 g hladkej múky
  • 150 g masla alebo margarínu
  • 1 lyžica kakaového prášku
  • 100 g cukru
Na polevu:
  • 300 g čokolády na varenie
  • 200 ml sladkej smotany

Príprava:

1. V múke zmiešanej s práškom do pečiva rozpustíme maslo. Vytvorte priehlbinu, pridajte cukor, vajce a smotanu a vypracujte cesto. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na štyri tenké (2 mm) rovnaké pláty. Získané pláty cesta pečieme na obrátenej panvici (cca 30 × 20 cm) pri teplote 200 °C asi 15 minút, potom ich ochladíme.

2. Na krém dáme cukor do misky a na miernom ohni roztopíme do tmavožlta. Vzniknutý karamel zalejeme mliekom, krátko povaríme, kým sa karamel nerozpustí, pridáme múku a varíme do zhustnutia. Takto pripravenú zmes ochladíme. Maslo vyšľaháme s cukrom a kakaom a vmiešame zmes karamelu a mlieka.

3. Krém rozdelíme na tri časti a natrieme ním pláty cesta a poukladáme ich na seba. Zľahka pritlačíme a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.

4. Na polevu nalámte čokoládu a za mierneho miešania ju rozpustite v parnom hrnci. Sladkú smotanu priveďte do varu a potom ju pridajte do rozpustenej čokolády. Odstavíme z vodného kúpeľa a ďalej miešame metličkou na sneh, kým nezískame jednotnú hladkú hmotu.

Keď čokoládová poleva zaschne, koláč nakrájame na rezy.

Dobrú chuť ❤

Written By
More from redakcia
Stav, pri ktorom dochádza k zápalu žily: Toto sú najčastejšie príčiny!
Flebitída je stav, pri ktorom dochádza k zápalu žily, čo môže spôsobiť...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *