Čím nahradiť biely cukor? Tu je niekoľko tipov…

Nadmiera bieleho cukru v strave môže veľmi citeľne ohroziť ľudské zdravie. Nadbytočná konzumácia rafinovaného repného cukru môže viesť k problémom so svalmi a kĺbmi, rozvoju zubných kazov, neurologickým problémom a môže vyústiť až do cukrovky. Tiež spôsobuje nadváhu či obezitu. Chcete sa dozvedieť, ako biely cukor vo vašej strave nahradiť? Prečítajte si náš článok.

Rafinovaný biely cukor je repný cukor vyčistený pomocou vápna, oxidu uhličitého a kyseliny sírovej. Zároveň je však ochudobnený o cenné látky, ktoré sa v ňom v jeho prírodnej podobe vyskytujú. Z cukru sa tak stane chemikália, ktorá nášmu telu dodáva iba prázdne kalórie a súčasne pri jeho spracovaní dochádza k úbytku vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok z organizmu. Konzumácia bieleho cukru môže spôsobiť množstvo zdravotných komplikácií vrátane prekyslenia organizmu.

A ako biely cukor nahradiť?
  1. O niečo zdravší variant cukru je nerafinovaný trstinový cukor, v ktorom sú zachované minerálne látky v množstve, ktoré súvisí s množstvom obsiahnutej melasy. To ovplyvňuje aj tmavosť cukru. Trstinový cukor má však rovnako vysoké množstvo kalórií ako cukor repný.
  2. Ešte vhodnejšie je potom rapadura, čo je sladidlo vyrobené zo surovej šťavy vylisované z čerstvo zozbieraných stebiel cukrovej trstiny, ktoré má viac cenných látok ako trstinový cukor.
  3. Ďalšou možnosťou, ako nahradiť biely cukor, je med. Používajte ho iba do nie príliš horúceho čaju, aby si uchoval zdraviu prospešné látky. Med Vám navyše pomôže pri prechladnutí alebo nespavosti. Jeho kalorická hodnota je o trochu nižšia ako kalorická hodnota trstinového cukru.
  4. Biely cukor je možné nahradiť aj rôznymi druhmi prírodných sirupov. Datlový sirup použite do kaše či na lievance. Hodí sa však aj na pečenie. Jeho kalorická hodnota je zhruba rovnaká ako pri cukre.
  5. Menej kalorický je napr. sirup javorový, ktorý má zhruba o 600 kJ/100 g nižšiu kalorickú hodnotu ako cukor. Javorový sirup sa dá použiť pri príprave nápojov či dezertov, na poliatie lievancov či palaciniek, ale aj do raňajkovej kaše.
  6. Ryžový sirup je veľmi vhodný na pečenie aj na studenú kuchyňu. Jeho kalorická hodnota je asi 1300 kJ/100 g. Existuje však aj celý rad ďalších rastlinných sirupov (napr. kukuričný, agávový, z jačmenného sladu, a pod.).
  7. Iným rastlinným sladidlom, ktoré môžete použiť namiesto bieleho cukru, je potom stévia sladká. Táto tropická rastlina je známa pre svoje liečivé účinky a hlavne pre svoju sladivosť. Stévia je takmer nekalorická, neprispieva k vzniku zubných kazov a je vhodná aj pre diabetikov. Rastlina zlepšuje trávenie, znižuje únavu a dokonca aj prejavy cukrovky. Používa sa najmä vo forme rozomletých sušených lístkov (možno použiť aj na pečenie) alebo odvaru zo sušených lístkov (hodí sa na osladenie rôznych nápojov, zmrzliny, ovocných šalátov, a pod.).
Zdieľajte tento informatívny článok aj so svojimi priateľmi :).
Written By
More from redakcia
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *