Čokoládovo-čerešňový koláč s jogurtom a smotanovým krémom: Určite vyskúšajte, kým je sezóna čerešní :)

Veľmi sa nám páči kombinácia čokolády a čerešne. Kakaová piškóta s lahodnou čerešňovou vrstvou. Celé to dopĺňa jogurt a smotana. Pôvodný recept používa čerstvé čerešne. Ja som použila kompót.

Trochu som upravila aj jogurtovo-smotanový krém. Namiesto višňového jogurtu som použila hustý prírodný jogurt, lebo taký som mala v chladničke.

Pridala som ešte práškový cukor. Na krémový krém som úmerne znížila množstvo ingrediencií. Všetky chute sa navzájom dokonale prelínajú. Určite vyskúšajte, kým je sezóna čerešní 🙂 A mimo sezóny použite mrazené ovocie alebo kompót.

Ingrediencie:

  • 5 vajec
  • 180 g cukru
  • 40 g prírodného tmavého kakaa
  • 100 g pšeničnej polohr. múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 100 ml oleja

Sirup:

  • 100 ml vody (možno nahradiť čerešňovou vodou)
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Čerešňová hmota:

  • 1 kg čerešní – umytých a odkôstkovaných, môžete použiť mrazené (alebo veľký téglik čerešní v kompóte 720 g)
  • 250 ml vody na čerešne
  • 150 g cukru
  • 1 malinový puding bez cukru (alebo vanilka/smotana)
  • pol pohára vody na rozmiešanie pudingu
  • 1 červené želé (použila som jahodové, ale môže byť aj čerešňové alebo malinové)

Jogurtovo-smotanový krém:

  • 330 ml vychladenej smotany na šľahanie 30%
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru (pridala som viac cukru, pretože som použila prírodný jogurt)
  • 1 balenie vanilkového cukru 12 g
  • 10 g želatíny + 100 ml vody pri izbovej teplote
  • 300 g čerešňového jogurtu izbovej teploty (použila som prírodný jogurt)

Okrem toho:

  • strúhaná čokoláda alebo čokoládové hobliny

Postup:

  1. Opatrne oddelím bielka od žĺtkov. Bielky vymiešam so štipkou soli, ku koncu postupne pridávam cukor a vyšľahám dotuha. Do peny z bielkov pridám jeden žĺtok a mixujem, kým sa nespojí. Potom mixér odstavím, do vaječnej zmesi pridám olej a lyžicou premiešam. Potom po dávkach pridávam preosiatu pšeničnú múku, kakao a prášok do pečiva. Všetko premiešam lyžičkou. Nakoniec prilejeme olej a dôkladne premiešame lyžicou.
  2. Cesto vylejeme do formy na pečenie 25 cm x 35 cm vystlanej papierom na pečenie a povrch zarovnáme lyžicou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút na 180*C, kým sa boky koláča nezačnú odlepovať od formy.
  3. Čerešňová hmota:  Čerešne umyjem, osuším a odkôstkujem. Potom dám do hrnca, zalejem 250 ml vody, posypem cukrom a hrniec položím na horák a zohrievam do varu. Ak použijem čerešne do kompótu, nepridávam vodu, ale ovocie spolu so šťavou z pohára (celý obsah) vložím do hrnca. Potom pridávam aj menej cukru.
  4. Puding rozpustíme v studenej vode a pridáme k vriacemu ovociu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým zmes trochu nezhustne.
  5. Do čerešňovej hmoty nalejte želé a miešajte, kým sa nerozpustí. Dala som bokom vychladnúť.
  6. Jogurtovo-smotanový krém: Želatínu zalejeme studenou vodou, necháme napučať a potom zohrejeme v mikrovlnke, kým sa nerozpustí. Dala som bokom vychladnúť.
  7. Do misky dáme dve polievkové lyžice jogurtu a pridáme vychladnutú rozpustenú želatínu. Dôkladne premiešam. Zmes som dala do jogurtu. miešam.
  8. Vychladnutú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom dotuha. Nakoniec k jogurtu a želatíne pridávame po dávkach šľahačku. Dôkladne premiešam.
  9. Usporiadanie torty: Piškótu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, namočíme do punču a natrieme čerešňovou plnkou, ktorú uhladíme lyžicou.
  10. Na vrch dám jogurtovo-smotanový krém, uhladím a celé posypem strúhanou čokoládou. Dám do chladničky na pár hodín stuhnúť.

Dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*