Veľmi sa nám páči kombinácia čokolády a čerešne. Kakaová piškóta s lahodnou čerešňovou vrstvou. Celé to dopĺňa jogurt a smotana. Pôvodný recept používa čerstvé čerešne. Ja som použila kompót.
Trochu som upravila aj jogurtovo-smotanový krém. Namiesto višňového jogurtu som použila hustý prírodný jogurt, lebo taký som mala v chladničke.
Pridala som ešte práškový cukor. Na krémový krém som úmerne znížila množstvo ingrediencií. Všetky chute sa navzájom dokonale prelínajú. Určite vyskúšajte, kým je sezóna čerešní 🙂 A mimo sezóny použite mrazené ovocie alebo kompót.
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 180 g cukru
- 40 g prírodného tmavého kakaa
- 100 g pšeničnej polohr. múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 100 ml oleja
Sirup:
- 100 ml vody (možno nahradiť čerešňovou vodou)
- 2 lyžičky práškového cukru
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Čerešňová hmota:
- 1 kg čerešní – umytých a odkôstkovaných, môžete použiť mrazené (alebo veľký téglik čerešní v kompóte 720 g)
- 250 ml vody na čerešne
- 150 g cukru
- 1 malinový puding bez cukru (alebo vanilka/smotana)
- pol pohára vody na rozmiešanie pudingu
- 1 červené želé (použila som jahodové, ale môže byť aj čerešňové alebo malinové)
Jogurtovo-smotanový krém:
- 330 ml vychladenej smotany na šľahanie 30%
- 2 polievkové lyžice práškového cukru (pridala som viac cukru, pretože som použila prírodný jogurt)
- 1 balenie vanilkového cukru 12 g
- 10 g želatíny + 100 ml vody pri izbovej teplote
- 300 g čerešňového jogurtu izbovej teploty (použila som prírodný jogurt)
Okrem toho:
- strúhaná čokoláda alebo čokoládové hobliny
Postup:
- Opatrne oddelím bielka od žĺtkov. Bielky vymiešam so štipkou soli, ku koncu postupne pridávam cukor a vyšľahám dotuha. Do peny z bielkov pridám jeden žĺtok a mixujem, kým sa nespojí. Potom mixér odstavím, do vaječnej zmesi pridám olej a lyžicou premiešam. Potom po dávkach pridávam preosiatu pšeničnú múku, kakao a prášok do pečiva. Všetko premiešam lyžičkou. Nakoniec prilejeme olej a dôkladne premiešame lyžicou.
- Cesto vylejeme do formy na pečenie 25 cm x 35 cm vystlanej papierom na pečenie a povrch zarovnáme lyžicou. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút na 180*C, kým sa boky koláča nezačnú odlepovať od formy.
- Čerešňová hmota: Čerešne umyjem, osuším a odkôstkujem. Potom dám do hrnca, zalejem 250 ml vody, posypem cukrom a hrniec položím na horák a zohrievam do varu. Ak použijem čerešne do kompótu, nepridávam vodu, ale ovocie spolu so šťavou z pohára (celý obsah) vložím do hrnca. Potom pridávam aj menej cukru.
- Puding rozpustíme v studenej vode a pridáme k vriacemu ovociu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým zmes trochu nezhustne.
- Do čerešňovej hmoty nalejte želé a miešajte, kým sa nerozpustí. Dala som bokom vychladnúť.
- Jogurtovo-smotanový krém: Želatínu zalejeme studenou vodou, necháme napučať a potom zohrejeme v mikrovlnke, kým sa nerozpustí. Dala som bokom vychladnúť.
- Do misky dáme dve polievkové lyžice jogurtu a pridáme vychladnutú rozpustenú želatínu. Dôkladne premiešam. Zmes som dala do jogurtu. miešam.
- Vychladnutú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom dotuha. Nakoniec k jogurtu a želatíne pridávame po dávkach šľahačku. Dôkladne premiešam.
- Usporiadanie torty: Piškótu dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, namočíme do punču a natrieme čerešňovou plnkou, ktorú uhladíme lyžicou.
- Na vrch dám jogurtovo-smotanový krém, uhladím a celé posypem strúhanou čokoládou. Dám do chladničky na pár hodín stuhnúť.
Dobrú chuť! 🙂
Leave a Reply