Čokoládový koláč s hruškami: Lahodný jesenný koláč, skvelý na každý deň!


Zloženie:
  • 38 dkg pšeničnej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaa
  • 10 dkg horkej čokolády
  • štipka soli
  • 20 dkg masla
  • 15 dkg cukru
  • 3 vajcia
  • 150 ml pomarančovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky rumovej arómy
  • 3 hrušky (50 dkg hrušiek už olúpaných a bez jadierok)

Príprava:
  1. Prísady by mali mať izbovú teplotu. Obdĺžnikovú formu s rozmermi 21×25 cm zľahka vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie.
  2. Čokoládu nastrúhajte na strúhadle na zeleninu na malých okách. Múku preosejte cez sito a primiešajte prášok do pečiva. Kakao preosejte cez sito a zmiešajte s múkou, pridajte nastrúhanú čokoládu, štipku soli a premiešajte.
  3. Z pomaranča vytlačte šťavu, najlepšie pomocou lisu na citrusy (z jedného pomaranča som získala 150 ml šťavy).
  4. Oddeľte žĺtky od bielkov. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do biela (najlepšie mixérom na najvyšších otáčkach), pridajte žĺtky a šľahajte, kým zmes nebude hladká a nadýchaná. Potom pridávajte suché prísady (zmiešanú múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a čokoládu) v niekoľkých dávkach striedavo s pomarančovou šťavou a miešajte, kým sa prísady nespoja na najnižších otáčkach mixéra (cesto je veľmi husté, takže ho môžete miešať lyžicou). Pridajte arómu a premiešajte.
  5. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadierok, nakrájame na kocky, pridáme do cesta a premiešame. Bielka vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh, pridajte ich do cesta a jemne premiešajte (cesto je stále husté).
  6. Lžicou vložte cesto do formy. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 60 minút. Vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť v plechu.
Dobrú chuť! Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi známymi a rodinou.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*