Dôvody prečo využívať prepustené maslo a ako ho pripraviť…

Maslo ghí (ghee) má jedinečnú chuť i arómu. Dá sa použiť rovnako ako klasické maslo, ale obsahuje veľa prospešných látok a je bez kazeínu a laktózy.

To znamená, že sa ho nemusia báť ani ľudia s potravinovými intoleranciami a tí, ktorí sa snažia byť fit. Pozrime sa však na nutričný obsah 28 g prepusteného masla. Toto množstvo obsahuje 201 kcal, spolu 22,7 g tuku, z toho 14,4 g je nasýtených tukov (s obsahom prospešných mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom), 5,9 g mononenasýtených a 0,9 g polynenasýtených mastných kyselín a 60,2 mg cholesterolu.

Hoci je bohaté na tuk, v porovnaní s bežným maslom má tú výhodu, že ho stačí použiť oveľa menej. Takisto je skvelé na tepelnú úpravu, pretože sa neprepaľuje – bod dymivosti je až 252 stupňov Celzia, u bežného masla je bod dymivosti (známy aj ako smoke point) iba 121 – 149 stupňov Celzia. Z vitamínov sú zastúpené hlavne tie rozpustné v tukoch, teda vitamíny A, E a K. Z minerálov vo veľmi malom množstve obsahuje prepustené maslo vápnik a fosfor.

Pozitíva masla ghí v kocke

Maslo ghí je skvelým zdrojom energie. Obsahuje tuky so stredne dlhým reťazcom, ktoré sa spracovávajú v pečeni ako zdroj energie a nemenia sa na tuk, čiže neprispievajú k nárastu telesnej hmotnosti. Ghí je teda výborné pre športovcov a aktívnych ľudí.

Ďalším plusom je absencia laktózy, čiže maslo ghí môžu konzumovať aj ľudia s intoleranciou mliečneho cukru. Prepustené maslo je navyše prospešné aj pre srdce a znižuje zápal (hlavne vďaka kyseline maslovej a omega-3 tukom).

Vitamín A a konjugovaná kyselina linolová zasa disponujú antioxidačnou aktivitou, teda chránia organizmus pred následkami oxidačného stresu. Áčko je, samozrejme, prospešné aj pre zrak. Maslo ghí je tiež prostriedkom na nakopnutie imunity a podporuje trávenie, keďže stimuluje produkciu žalúdočných štiav.

Príprava prepusteného masla

Na prípravu masla ghí budete potrebovať obyčajné maslo. Nakrájajte ho na menšie časti a pomaličky zahrievajte na miernom ohni. Nezľaknite sa prskania, je to bežná súčasť procesu. Postupne sa začne navrchu vytvárať pena, ktorej sa musíte priebežne zbavovať.

Robte tak dovtedy, kým nebude maslo „čisté“. Potom sporák vypnite a počkajte, kým sa netukové zložky usadia na dne. Následne ho preceďte a dajte do skleneného pohára. Takéto maslo má dlhú dobu trvanlivosti. Ak sa vám nechce maslo ghí pripravovať doma, môžete si ho kúpiť.

Maslo ghí sa dá využiť nielen v kuchyni
  • Maslo ghí môžete využiť všade tam, kde bežné maslo s tým rozdielom, že je vhodné na dlhšiu tepelnú úpravu pri vysokej teplote.
  • Výborné je na varenie, pečenie i vyprážanie. Plusom je aj jemne oriešková chuť.
  • Netreba však zabúdať ani na to, že maslo ghí je skvelé aj na vonkajšie použitie – dámy, pokojne ho môžete používať namiesto krému. Prináša úľavu aj od bolesti kĺbov, urýchľuje hojenie rán a popálenín.

Written By
More from redakcia
ČUČORIEDKOVO-KRUPICOVÝ NÁKYP: Odporúčame vyskúšať!
Suroviny:  jačmenné krúpy 350 g 1 vanilkový cukor 1 polievková lyžica masla...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *