Jednoduchý recept na pastiersky koláč: Vynikajúci obed, ktorý máte rýchlo hotový!

Pôvodné írsko-anglické recepty na túto pochúťku kládli dôraz na spotrebúvanie zvyškov z kuchyne a komory. Tento pokrm je superlahôdkou, vyrábanou z mletého mäsa, zapečeného v rúre so zemiakovou kašou.. Recept je veľmi jednoduchý a celý proces aj s pečením zvládnete do hodiny. To radí tento pokrm medzi „rýchle“.

Na jeden pekáč budete potrebovať

400 – 500 g hovädzieho (teľacieho) mletého mäsa. Tu musíme podotknúť, že v mnohých slovenských receptoch nájdete túto lahôdku s použitím bravčoviny. Odborník na írsku kuchyňu však varuje – bravčovinu nie – počas restovania pustí tuk a pokrm by doslova mohol plávať v omastku).

Ingrediencie:
  • 400 – 500 g hovädzieho
  • 2dcl hovädzieho vývaru (môže byť aj bujón)
  • 2ks väčšej mrkvy
  • hrsť hrachu
  • 1 strúčik cesnaku (fajnšmekri 2 kusy)
  • 2 ks petržlenu (nemusí byť)
  • 1ks cibule
  • pár ihličiek rozmarínu
  • korenie na divinu (alebo podľa chuti – diabolské, pikantné a pod.)
  • trošku vorchestrovej omáčky (pár kvapiek), maslo, parmezán, zemiaky, mlieko, soľ.

Postup:
  1. Na masle orestujte čerstvú mrkvu (aj petržlen) nakrájanú na rezance. Môžete ju aj nastrúhať, ale je lepšie keď je tá štruktúra vo výslednom pokrme vidieť. Skúste si privoňať. Takéto vône a chute zo zmrazenej mrkvy nikdy nedosiahnete. Nebuďte preto leniví a kúpte si čerstvú.
  2. Až sa mrkva trošku zatiahne, pridajte cibuľu, korenie a pár ihličiek rozmarínu. Tým sa korenie rozvonia. Nakoniec ešte nezabudnite na cesnak a potom už môžete orestovať mleté ​​mäso, osoliť a okoreniť. So soľou to nepreháňajte, až sa zredukujú všetky suroviny, bude zmes celkovo plná chutí a aromatická.
  3. Akonáhle mäso zhnedne, pridajte trochu drvených paradajok alebo pyré, nechajte vypiecť a prilejte vývar s červeným vínom. Chvíľku trvá, než sa tekutina zredukuje tak, aby zmes prestala byť tekutá. Po vývare a víne zostane len chuť. Tým máme prvé poschodie “torty” pripravené.
  4. Kým sme pripravovali mäsovú zmes, nechali sme variť zemiaky na kašu. Tú urobíte s pridávaním mlieka a masla. So solením to nepreháňajte, kaša by mala tvoriť protipól mäsu doslova naplnenému chuťou.
  5. Do kaše môžete pridať trochu nastrúhaného parmezánu, ten kašu pri zapekanie spevní. Môžete použiť zapekacie misky pre jednotlivé porcie, alebo veľkú misu, z ktorej budete jednotlivé porcie vykrajovať. Zhruba do tretiny misu naplňte mäsom, zvyšok kašou. Taký by mal byť zhruba pomer mäsa k prílohe, aby bola chuť pokrmu vyvážená. Povrch pekáča posypte opäť syrom, aby dostal hnedastú kôrku.
  6. Pečte zhruba 20 minút pri 160 stupňoch Celzia.
PRAJEME DOBRÚ CHUŤ!
Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*