JEDNODUCHÝ RECEPT NA JAHODOVÝ LIKÉR: Tento nevšedný nápoj sa vyznačuje zvláštnou a neodolateľnou arómou, MUSÍTE HO VYSKÚŠAŤ!

V našej tradícii nie je výroba tohto likéru až taká bežná, ale verte, že keď ho raz vyskúšate, budete ho robiť každý rok! Proces výroby lahodného jahodového likéru nie je zložitý. Odporúčame vyberať len zrelé červené a pevné záhradné alebo lesné jahody.

A ak sa u nás nerobí tak často ako niektoré iné likéry ako orechový či višňový, jahodový má zvláštnu, príjemnú a neodolateľnú vôňu.
Na prípravu likéru je dôležité vybrať dobré odrody. Používajú sa dva najzákladnejšie druhy: lesné jahody a záhradné jahody.

Jahody na likér sa musia zbierať ešte pred úplným dozretím, za čo sa považuje, keď je 1/4 plodov ešte zelená a zvyšok červená. Zber začína koncom mája a trvá celý jún, pri niektorých odrodách dokonca až začiatkom júla.

Odporúča sa ich zberať za suchého počasia, aby sa plod opatrne odstránil aj s celou stopkou. Týmto spôsobom sa menej poškodí ovocie a samotná rastlina.

Ak sa spracovanie neuskutoční v krátkom čase, mali by sa skladovať pri teplote -5 – 0°C. Týmto spôsobom sa predlžuje ich trvanlivosť, takže ich možno skladovať až 30 dní.

Ak nemáte vlastnú záhradku, všetky väčšie obchody či trhy ponúkajú jahody od skorej jari do konca leta, len si dajte pozor, aby ste nekúpili prezreté a poškodené plody.

Pripravili sme jednoduchý recept na výrobu domáceho likéru a stačia vám na to štyri ingrediencie a trocha dobrej vôle. Jednoznačne najjednoduchším receptom na klasický likér z týchto 4 ingrediencií s uvedenými pomermi vznikne 1,5 l lahodnej tekutiny.

INGREDIENCIE

  • 0,5 kg jahôd
  • 1 l vody
  • 0,4 kg cukru
  • 0,5 l domácej pálenky

PRÍPRAVA:

  1. Jahody treba najskôr umyť, potom nakrájať na menšie kúsky a vložiť do pohára. Poukladajte rad jahôd, rad cukru a postup opakujte, kým sa vám jahody neminú.
  2. Na záver všetky ingrediencie zalejeme brandy. Nádobu zatvorte a nechajte na slnečnom mieste. Zmes treba občas pretrepať. Po 3 týždňoch pridajte cukor, ktorý ste uvarili v 1 litri vody.
  3. Všetko treba zliať do fliaš a nechať odstáť aspoň 3 mesiace.

Na zdravie 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*