INGREDIENCIE
- 7 vajec (z toho 3 žĺtky do cesta a 4 bielky, zvyšné 3 bielky si necháme na pusinky)
- 1/2 šálky cukru
- 1/3 šálky prírodného kakaa
- 1/2 šálky polohr. pšeničnej (alebo ryžovej) múky
NA VRCH Z PUSINIEK
- 3 bielky
- 150 g cukru
- 1 plná polievková lyžica prírodného kakaa
- 1 polievková lyžica zemiakovej múky
KRÉM S ARAŠIDOVÝM MASLOM
- 100 g arašidového masla
- 50 g masla
- 1/3 šálky práškového cukru
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/3 lyžičky morskej soli
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu alebo medu
- 125 g syra mascarpone
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
- 200 g tmavej tmavej
- 375 g syra mascarpone (izbovej teploty)
- 250 g hustej smotany 30% (studenej)
- 1/3 šálky práškového cukru
OSTATNÉ
- 1 pomaranč
- 1 limetka
- 10 polievkových lyžíc amaretto likéru
- 4 polievkové lyžice prírodného kakaa
- 2 polievkové lyžice instantnej kávy
- 200 g džemu z čiernych ríbezlí
PRÍPRAVA
- PIŠKÓTOVÉ CESTO: Dno formy na pečenie s priemerom 24 cm vystelieme s papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 170 stupňov C.
Oddeľte bielka od žĺtkov. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, potom za stáleho šľahania postupne pridávame cukor po 1 polievkovej lyžici. Nakoniec by pena mala byť hustá a tuhá. - Po pridaní cukru šľaháme penu asi 3 minúty, kým nebude lesklá. Pridajte postupne 3 žĺtka, pričom každé pridanie stále šľahajte. Po pridaní žĺtkov zmes šľaháme asi 3 minúty.
- Kakao a múku preosejeme do samostatnej misky, 1/3 vzniknutej zmesi pridáme k rozšľahaným vajíčkam a jemne vareškou premiešame. Pridáme zvyšok zmesi a miešame vareškou alebo krátko mixujeme pri nízkej rýchlosti mixéra, kým sa suroviny nespoja. Vložte do pripravenej formy a vložte do rúry.
Pečieme cca 25 minút. Ihneď vyberte a položte na stôl. Necháme úplne vychladnúť a potom nakrájame na 2 pláty. Omrvinky si odložíme na ozdobenie bokov. - PUSINKY: Rúru predhrejeme na 170 stupňov C. Do misky vylejeme bielky a vyšľaháme mixérom na penu. Potom pridajte lyžicu cukru, stále šľahajte. Po pridaní cukru šľaháme bielka minimálne 2 minúty. Nakoniec pridajte zemiakovú múku a kakao a miešajte, kým sa to nespojí.
- Dáme na dno 24 cm papierom vystlanej formy a vložíme do rúry. Pečieme 20 minút, potom znížime teplotu na 100 stupňov C a zapneme horúci vzduch (alebo 120 stupňov C bez horúceho vzduchu) a pečieme ďalších 20 minút. Odstráňte a ochlaďte.
- KRÉM S ARAŠIDOVÝM MASLOM: Do misky dáme arašidové maslo, maslo, práškový cukor, škoricu, soľ a javorový sirup. Mixujeme asi 2-3 minúty, potom pridáme mascarpone a miešame ďalšie 1-2 minúty, kým sa krém mierne nafúkne.
- ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: Čokoládu rozpustíme a zmiešame s mascarpone rozohriatym pri izbovej teplote (takto: mascarpone po lyžičkách pridávame do rozpustenej čokolády, pričom zakaždým premiešame lyžičkou). Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom dotuha a za stáleho miešania lyžicou pridáme do čokoládovej hmoty s mascarpone.
- ZVYŠOK INGREDIENCII: Zmiešajte pomarančovú šťavu, limetku a amaretto likér. Prvý plát potretieme touto zmesou, posypeme 2 lyžicami kakaa a lyžicou kávy, potrieme džemom a dáme na to čokoládový krém (1/4 krému si necháme na boky).
- Na to položíme druhý plát, znova namočíme zmesou a posypeme kakaom a kávou, namažeme krémom z arašidového masla.
- Na vrch dáme pusinky, boky potrieme zvyškom krému, obložíme omrvinkami z korpusu (alebo strúhanou čokoládou alebo drvenými orechmi, ak nie sú omrvinky). Vložíme do chladničky minimálne na 3 hodiny.
TIPY
* Použila som arašidové maslo bez soli a cukru. Ak máme arašidové maslo osolené a osladené, nemusíme do krému pridávať práškový cukor a soľ, ktoré sú uvedené v recepte, alebo pridať menej cukru, napr.1/4 hrnčeka.