Ingrediencie:
- 300 g pšeničnej polohr. múky
- 100 g zemiakovej múky (alebo pšeničnej či ryžovej múky)
- 100 g cukru
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 250 g studeného masla
- 3 žĺtky alebo 1 vajce
- 6 PL kokosových hoblín (voliteľné)
Plnka
- 1 a 1/2 kg sliviek
- 50 g cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička zemiakovej múky
PRÍPRAVA
- Slivky umyte, osušte, rozrežte na polovice a odstráňte jadierka. Dajte do veľkej panvice, pridajte cukor, vanilku a škoricu. Za občasného miešania smažte asi 15-20 minút, kým slivky nezmäknú a šťava sa nezredukuje na sirup.
Pridáme zemiakovú múku, ktorú sme predtým zmiešali s lyžicou vody, a potom niekoľko lyžíc sirupu. Premiešajte, priveďte do varu a stiahnite z ohňa. - Pripravte si plech s rozmermi približne 25 x 35 cm. Do misky nasypte múku (pšeničnú a zemiakovú, ak ju používate), pridajte cukor, prášok do pečiva a studené maslo nakrájané na kúsky. Prstami ho rozdrvte na jemnú mrveničku (alebo použite mixér s koncovkou na krehké cesto).
- Pridajte žĺtky alebo 1 vajce a spojte prísady do homogénnej hmoty (gule). Rozdeľte ho na 2 časti. Do jednej časti pridáme kokosové hobliny a spojíme. Ak je cesto veľmi mäkké, môžete ho rýchlo schladiť vložením do mrazničky.
- Rúru predhrejte na 175 °C. Dno formy vyložte kúskami cesta bez hoblín (nakrájajte ich na plátky, položte ich do formy jeden vedľa druhého a prstami ich utesnite).
Slivky vyberieme z panvice a dajte na cesto, na vrch nastrúhame cesto s kokosovými hoblinami (drobenka). Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40 minút dozlatista.
Leave a Reply