Krehký koláč so SLIVKAMI A DROBENKOU: Mňamka!

Ingrediencie:
  • 300 g pšeničnej polohr. múky
  • 100 g zemiakovej múky (alebo pšeničnej či ryžovej múky)
  • 100 g cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g studeného masla
  • 3 žĺtky alebo 1 vajce
  • 6 PL kokosových hoblín (voliteľné)
Plnka
  • 1 a 1/2 kg  sliviek
  • 50 g cukru
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička zemiakovej múky
PRÍPRAVA

  1. Slivky umyte, osušte, rozrežte na polovice a odstráňte jadierka. Dajte do veľkej panvice, pridajte cukor, vanilku a škoricu. Za občasného miešania smažte asi 15-20 minút, kým slivky nezmäknú a šťava sa nezredukuje na sirup.
    Pridáme zemiakovú múku, ktorú sme predtým zmiešali s lyžicou vody, a potom niekoľko lyžíc sirupu. Premiešajte, priveďte do varu a stiahnite z ohňa.
  2. Pripravte si plech s rozmermi približne 25 x 35 cm. Do misky nasypte múku (pšeničnú a zemiakovú, ak ju používate), pridajte cukor, prášok do pečiva a studené maslo nakrájané na kúsky. Prstami ho rozdrvte na jemnú mrveničku (alebo použite mixér s koncovkou na krehké cesto).
  3. Pridajte žĺtky  alebo 1 vajce a spojte prísady do homogénnej hmoty (gule). Rozdeľte ho na 2 časti. Do jednej časti pridáme kokosové hobliny a spojíme. Ak je cesto veľmi mäkké, môžete ho rýchlo schladiť vložením do mrazničky.
  4. Rúru predhrejte na 175 °C. Dno formy vyložte kúskami cesta bez hoblín (nakrájajte ich na plátky, položte ich do formy jeden vedľa druhého a prstami ich utesnite).
    Slivky vyberieme z panvice a dajte na cesto, na vrch nastrúhame cesto s kokosovými hoblinami (drobenka). Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 40 minút dozlatista.
Dobrú chuť!😋👩‍🍳
Written By
More from redakcia
Prečo musí byť pri splachovaní záchoda zatvorené veko? Keď si prečítate TOTO, už nikdy ho nenecháte otvorené!
Každý deň prichádzajú naše ruky a prsty do kontaktu so špinavými povrchmi...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *