Krémový francúzsky, makový koláč – Odkedy som piekla tento koláčik, stal sa rodinným receptom!

  • Len čo som ho položila na stôl, bol v okamihu preč, lepší koláčik som v poslednej dobe nepiekla.
Ingrediencie:
Na medové pláty:
  • 30 dkg hl. múky
  • 10 dkg práškového cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 7 dkg masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
Maková piškóta:
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg polohr. múky
  • 6 vajec
  • 3 polievkové lyžice vody
  • 1/2 dl oleja
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 10 dkg celého maku
Krém:
  • 3 žĺtky
  • 15 dkg kryštálového cukru
  • 2 ČL vanilkového pudingu
  • 7 dl mlieka
  • 10 dkg práškového cukru
  • 25 dkg masla

Príprava
  1. Na medové pláty suroviny dobre premiešame, ak treba, pridáme ešte trochu múky. Upečieme z toho dva plechy. Na plech s rozmermi 25 x 35 cm pri teplote 180 stupňov 8-10 minút.
  2. Na makovú piškótu oddelíme vajíčka, vymiešame žĺtky s 10 dkg cukru, vodou, olejom a makom. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na tuhý sneh, potom opatrne vmiešame makovú hmotu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme na plechu s medovými plátmi navrchu. na 180 stupňov cca 20 minút.
  3. Na krém vymiešame žĺtky s cukrom, mliekom a pudingovým práškom a uvaríme do zhustnutia. Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme do vychladnutého pudingového krému.
  4. Zostavíme koláč. Medový plát, krém, maková piškóta, krém, medový plát. Vrch som posypala práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*