Lahodná a svieža citrónová roláda, plnená tvarohom…

Pripravuje sa z piškótového cesta namočeného v Limoncelle a krému na báze mascarpone – aby sa nepoužila želatína. Nie je však vhodný na zdobenie cukrárskym vreckom, pretože je príliš mazľavý; je však ideálny na vrstvenie na torty. Celé som to ozdobila šľahačkou, ale môžete to len posypať práškovým cukrom a podávať. Odporúčam!

Prísady na piškótu:
  • 6 vajec
  • 6 polievkových lyžíc pšeničnej polohr. múky
  • 6 polievkových lyžíc jemného cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • Čerstvo nastrúhaná kôra z 2 citrónov
  1. Múku preosejte a zmiešajte s práškom do pečiva, odložte bokom.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov a vyšľahajte ich do tuhej peny. Pridávajte cukor po lyžičkách a stále šľahajte. Potom po jednom pridávajte žĺtky a pokračujte v šľahaní. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a vyšľahajte. Pridáme múku s práškom a jemne premiešame stierkou, aby sa krém nerozpadol.
  3. Pripravené cesto vylejeme na plech (predtým vystlaný papierom na pečenie) s rozmermi 44 x 30 cm. Pečte približne 13 – 15 minút pri teplote 190 °C, kým nie zlatisté a “suché”.
  4. Kým sa koláč pečie, pripravte si kuchynskú utierku a rozložte ju na rovnú plochu, posypte ju jemným vanilkovým alebo práškovým cukrom. Upečený koláč naň položte tak, aby strana s papierom na pečenie bola hore. Odstráňte papier a horúci koláč rýchlo stočte do rolády. Roládu zrolujte po krátkej strane, čo znamená, že bude krátka a pomerne hrubá. Odstavte a nechajte úplne vychladnúť.

Na namočenie:
  • 3 lyžice citrónového likéru Limoncello zmiešajte s 3 lyžicami vody
Náplň:
  • 250 g vychladeného syra mascarpone
  • 170 g citrónového tvarohu (kúpeného alebo domáceho), vychladeného
  • Do citrónového tvarohu vmiešajte mascarpone alebo ho krátko premiešajte. Ak je to potrebné, roztlačte ich zadnou stranou lyžice.
Postup:
  • Vychladnutú roládu rozviňte a namočte pripravenu zmesou z vody a limoncella.  Potom rovnomerne rozotrite náplň, zrolujte a dajte na niekoľko hodín alebo cez noc vychladiť do chladničky.
  • Pred podávaním podľa chuti ozdobte (ja som ho ozdobila šľahačkou).
Prajeme dobrú chuť!😋👩‍🍳 A ak sa Vám tento recept na roládu páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

 

Written By
More from redakcia
Vynikajúci čokoládovo-rumový koláč s orieškami: Jasná voľba pre všetkých maškrtníkov!
Ingrediencie: 35 dkg cukru 10 lyžíc vody 20 dkg mletých vlašských orechov...
Read More
Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *