
Ingrediencie na cesto:
- 30 dk HL múky
- 10 dk Palmarínu
- 10 dk prášk. cukru
- 1/2 kypr. prášku
- 3 žĺtka
- 100 g kyslej smotany
Plnka:
- 14 dk polohr. múky
- 20 dk mletého maku
- 15 dk prášk. cukru
- 2 bal. vanilk. cukru
- 1/2 kypr. prášku
- 2 dl vlažného mlieka
- 10 dk Palmarínu
- štipka soli
- sneh z 3 bielkov

Postup:
- Príprava: Cesto 1: V mise vymiesime múku, tuk, prášk. cukor, kypr. prášok a kyslú smotanu, do ktorej sme zamiešali žltka. Dobre premiesime a cesto dáme do chladničky.
- Potom si pripravíme “plnku”: Do nádoby mixéra dáme múku, kypr. prášok, soľ, mak, prášk. aj vanilk. cukor, roztopený tuk, mlieko a na vysokej rýchlosti rovnomerne vymiešame. V dalšej nádobe vyšľaháme sneh z bielkov a opatrne zamiešame do makovej zmesi.
- Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na veľkosť plechu – odporúčam 30 x 25 cm. Plech vymastíme a uložíme doň prvé rozvaľkané cesto. Na to rozotrieme makovú zmes. Rozvaľkáme druhú časť cesta a opatrne preložíme na makovú zmes, snažte sa čo najpresnejšie, pretože sa už uloženie plátu nedá upraviť, kedže ho ukladáte na plnku.
- Plát popicháme vidličkou a koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 C – teplovzdušná – na prvých 10 minút, potom teplotu znížte na 170 C a pečte dalších asi 15 minút. Treba odsledovať. Upečte do zlatohneda. Koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a posypeme prášk. cukrom.
Prajeme dobrú chuť!💕😊👌
Autorka receptu: Miinka K.
Leave a Reply