Makový koláč, na ktorý sa moja rodina vždy veľmi teší. Je jednoduchý a výborný!

Ingrediencie na cesto:
  • 30 dk HL múky
  • 10 dk Palmarínu
  • 10 dk prášk. cukru
  • 1/2 kypr. prášku
  • 3 žĺtka
  • 100 g kyslej smotany
Plnka:
  • 14 dk polohr. múky
  • 20 dk mletého maku
  • 15 dk prášk. cukru
  • 2 bal. vanilk. cukru
  • 1/2 kypr. prášku
  • 2 dl vlažného mlieka
  • 10 dk Palmarínu
  • štipka soli
  • sneh z 3 bielkov


Postup:
  1. Príprava: Cesto 1: V mise vymiesime múku, tuk, prášk. cukor, kypr. prášok a kyslú smotanu, do ktorej sme zamiešali žltka. Dobre premiesime a cesto dáme do chladničky.
  2. Potom si pripravíme “plnku”: Do nádoby mixéra dáme múku, kypr. prášok, soľ, mak, prášk. aj vanilk. cukor, roztopený tuk, mlieko a na vysokej rýchlosti rovnomerne vymiešame. V dalšej nádobe vyšľaháme sneh z bielkov a opatrne zamiešame do makovej zmesi.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na veľkosť plechu – odporúčam 30 x 25 cm. Plech vymastíme a uložíme doň prvé rozvaľkané cesto. Na to rozotrieme makovú zmes. Rozvaľkáme druhú časť cesta a opatrne preložíme na makovú zmes, snažte sa čo najpresnejšie, pretože sa už uloženie plátu nedá upraviť, kedže ho ukladáte na plnku.
  4. Plát popicháme vidličkou a koláč vložíme do rúry vyhriatej na 200 C – teplovzdušná – na prvých 10 minút, potom teplotu znížte na 170 C a pečte dalších asi 15 minút. Treba odsledovať. Upečte do zlatohneda. Koláč vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a posypeme prášk. cukrom.
Prajeme dobrú chuť!💕😊👌

 

Autorka receptu: Miinka K.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*