Konečne je tu sezóna melónov a my môžeme jesť naše čerstvé, na slnku dozreté miestne melóny. Toto fantastické, chutné ovocie však okrem toho, že obsahuje množstvo cenných živín a fytonutrientov, môže byť, žiaľ, aj nebezpečné pre naše zdravie.
Šťavnatá, chladivá letná pochúťka spôsobuje mnohým ľuďom, žiaľ, nepríjemné príznaky.
Existujú dva spôsoby, ako môže melón spôsobiť alergiu: jeden je, ak príznaky spôsobuje samotný melón, a druhý, ak ste skrížene alergickí na inú rastlinu, konkrétne na ambróziu, pretože chemické štruktúry týchto dvoch rastlín sú si také podobné, že ich telo nedokáže rozlíšiť.
Najjednoduchšou liečbou skríženej alergie je vyhýbať sa ovociu, zelenine a iným zložkám, ktoré alergiu spôsobujú, počas kritického obdobia, ale treba mať na pamäti aj to, že teplo znižuje alergénnosť niektorých potravín, najmä ovocia, takže je lepšie jesť ich takto, a nie surové.
Príznaky
Na prítomnosť alergie na melón poukazujú nasledujúce príznaky:
- svrbenie úst
- opuch ústnej dutiny, opuch hrdla
- v zriedkavých prípadoch ťažkosti s dýchaním
Príznaky alergie na melón sa objavia v priebehu niekoľkých okamihov, dokonca už od prvého zahryznutia. Keď už hovoríme o prvom súste: ak beriete svoje dieťa prvýkrát ochutnať melón, buďte veľmi opatrní!
Dajte mu malé sústo a sledujte prípadné alergické reakcie! Ak je vaše dieťa alergické na ambróziu, je lepšie sa konzumácii melóna vyhnúť.
Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply